Svijet

Nova Trampova strategija za Avganistan: Borba do pobjede

Američki predsjednik Donald Tramp objelodanio je novu strategiju za Avganistan. Očekuje se da će SAD, umjesto povlačenja iz rata protiv talibana, povećati broj američkih vojnika u toj zemlji. Tramp je obećao "borbu do pobjede".
Nova Trampova strategija za Avganistan: Borba do pobjede
Portal AnalitikaIzvor

Tramp je u obraćanju iz vojne baze kod Vašingtona rekao da bi veće povlačenje SAD iz Avganistana ostavilo vakuum koji bi teroristi popunili.

"U Avganistanu i Pakistanu interes SAD je vrlo jasan: moramo zaustaviti ponovno formiranje sigurnih zona za teroriste iz kojih se ugrožava Amerika. Moramo spriječiti i da nuklearno oružje i materijal, koji bi se upotrijebili protiv nas, ili bilo koga u svijetu, dođu u ruke terorista", rekao je Tramp.

Prvobitna zamisao mu je, kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umjesto toga odlučio da one ostanu i "bore se do pobjede", sve kako se ne bi ponovile greške napravljene u Iraku.

"Kontraproduktivno je da SAD objavljuju datume kada će neka vojna kampanja početi ili se završiti. Nećemo da govorimo ni o broju naših vojnika. Neprijatelji Amerike nikada ne smiju da znaju naše planove, ni kada ćemo otići", kaže američki predsjednik.

Upravo tu neodređenost u pristupu ratu u Avganistanu zamjeraju novoj Trampovoj strategiji.

"Nismo večeras čuli ključnu stvar - koliko će vojnika biti poslato, kada i koji će biti njihov zadatak", kaže Nik Paton Velš, analitičar CNN-a.

Dok je u predizbornoj kampanji Tramp najavljivao okončanje najdužeg ratnog sukoba u kome učestvuju SAD i povlačenje vojnika, nova strategija obećava rat do pobjede nad talibanima.

Prvi put je iz Vašingtona poslato i jasno upozorenje Pakistanu da mora da prestane da žmuri na aktivnosti islamskih militanata, koji pretežno izvode svoje akcije u susjednom Avganistanu.

Ima međutim i drugačijih mišljenja. "Amerikanci ne mogu da donesu mir Avganistanu. Avganistanci su umorni od rata i sukoba i ne želimo više Amerikance u našoj zemlji", kaže jedan od stanovnika Kabula.

Ubrzo je stigao i odgovor talibana koji su glavnom komandantu oružanih snaga SAD-a, poručili da će Avganistan postati "groblje" za Ameriku.

Izvor: N1

Portal Analitika