Muzika

Preminuo trubač Fejat Sejdić

Jedan od najpoznatijih trubača sa prostora bivše Jugoslavije Fejat Sejdić preminuo je u 76. godini poslije kraće i teške bolesti u svom domu u Bojniku, potvrdila je agenciji Beta porodica.
Preminuo trubač Fejat Sejdić
Portal AnalitikaIzvor

"Moj deda je posljednja dva do tri mjeseca bolovao od teške bolesti, ali bolest smo otkrili prije 20 dana. Nije htio da opterećuje porodicu. Umro je bez jauka, dostajanstveno je otišao u smrt kao što je i živio", kazao je Nebojša Sejdić, unuk i muzički nasljednik Fejata Sejdića.

Kralj trube i čovjek u bijelom odijelu, kako je nazivan u medijima, naučio je zanat od svog oca Kadrije i sa 14 godina formirao svoj orkestar.

Svirao je na svim kontinetima. U zvucima njegove trube uživali su poznati državnici i umjetnici. Svirao je Josipu Brozu Titu, Slobodanu Miloševiću, Zoranu Đinđiću, Milu Đukanoviću… Njegova truba umjela je da razgali dušu i Šarlu de Golu, Orsonu Velsu, Viliju Brantu, Leonidu Brežnjevu, Salvadoru Daliju, Ričardu Bartonu, Ajrtonu Seni, ali i engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

Svirao je u Parizu i Sloveniji sa grupom Gipsy Kings, ali i u Srbiji.

"Prošao sam cio svijet, mogao da živim u Parizu, Londonu, Australiji ili Americi, ali završio sam ovdje u Bojniku, vuklo me nešto nazad", rekao je Fejat Sejdić u jednom od posljednjih intervjua.

Trube je morao da se odrekne 2000. godine zbog šloga koji je jedva preživio. Orkestar je predao svom unuku Nebojši.

Osvojio je nebrojeno nagrada i višestruki je pobjednik Sabora trubača u Guči.

„Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš", stalno je govorio kralj trube.

Izvor: N1/nedeljnik.rs

Portal Analitika