Društvo

Poljaci otkrili najdublju pećinu na Prokletijama

Dva speleološka kluba iz Poljske, Vjelkopolski klub iz Poznanja i Svjetokžiski iz Kilcea, organizovali su od 15. jula do 4. avgusta speleološku ekspediciju na teritoriji Nacionalnog parka „Prokletije“.
Poljaci otkrili najdublju pećinu na Prokletijama
Portal AnalitikaIzvor

Ekspediciju je činilo 25 speleologa iz Poljske i jedan iz Makedonije, a bazni kamp nalazio se na području Ćaf Bora u podnožju Kolatskog masiva.

- Ovogodišnje aktivnosti speleologa su bile fokusirane na planine Bjelič i Kolatu, gdje su istraživanja sprovedena u Rudarskoj pećini, Ledenoj, 03 061-T5, Entuzijastičnoj, te pećinskom sistemu Crna staza i Crvena staza. U Rudarskoj pećini istraživanje je nastavljeno na prolazu III Bottom. Novi prolazi doveli su do dubine od 696 metara. Prema saznanjima poljskih speleologa, Rudarska pećina je najdublja pećina na čitavom masivu Prokletija uključujući Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Do ovog ljeta, pećina Shpella BB-30 sa 610 m dubine u Albaniji je bila najdublja pećina Prokletija. Međutim, poljski speleolozi napominju da ovi podaci mogu biti promijenjeni nakon svake istraživačke sezone - navodi se u saopštenju Nacionalnog parka Prokletije, te dodaje kako je u ovoj godini istraženo oko 2.640 metara novih prolaza.

Entuzijastički pećinski sistem je najduži sistem na Prokletijama u Crnoj Gori. Sastoji od četiri pećine koje su pridružene tokom ovih ekspedicija. Istraživanje je obavljeno u najudaljenijim dijelovima pećinskog sistema, a otkriveno je 300 metara novih prolaza.

2208prokletije1

Pećina na Crvenoj stazi pronađena je prije nekoliko godina. Rezultat ovogodišnjeg istraživanja je pećinski sistem dužine 1.101 metar i dubine 211 metara. Pećina ima devet poznatih ulaza, a vertikalna vratila dovode do dubljih djelova pećine. Jedna od najvećih komora je ispunjena ledom. U marginalnoj pukotini, što takođe dovodi do dubljeg dijela pećine, debljina leda je oko sedam metara.

Kako ističu iz NP Prokletije, istraživanje je nastavljeno i u Crnoj stazi, pećinskom sistemu 03 061-T5, pećini 03 072, 03 075 i Gavranovoj pećini. Ova pećina sada ima istraženu dužinu od oko 968 metara i dubinu oko 127 metara. Istraživanje površine obavljeno je u gornjem dijelu masiva Bjelič, gdje je pronađena 03 075 pećina.

- Speleološka istraživanja u nacionalnim parkovima su od izuzetnog značaja sa naučnog i turističkog aspekta. Očuvana izvorna priroda, uključujući bogatstvo speleoloških objekata, predstavlja izuzetnu bazu za naučna istraživanja i razvoj raznovrsne turističke ponude NP Prokletije - dodaju iz ove institucije.

Foto: Pavel Lulek

Portal Analitika