Region

Dalmacija u plamenu, zatvoren dio Jadranske magistrale

Požar koji je sinoć izbio u oblasti Vrulja, zapadno od Brela na makarskoj rivijeri, i dalje se širi, pa je za saobraćaj zatvoren dio Jadranske magistrale.
Dalmacija u plamenu, zatvoren dio Jadranske magistrale
Portal AnalitikaIzvor

Požar je izbio oko 20.30 časova, a sat kasnije za saobraćaj je zatvoren dio magistrale od Brela prema Omišu. Kako je prenijela Hina, požar je buknuo iza brda na predjelu Vrulja nedaleko od Brela a vatra je, potpomognuta burom koja duva brzinom od oko 50 kilometara na sat, zahvatila nisko rastinje i proširila se prema moru.

Za gašenju požara mobilisane su sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije. Komandir Županijske vatrogasne službe Dražen Glavina izjavio je kako kuće i drugi objekti u Brelima za sada nisu ugroženi.  Glavina kaže i kako su značajne vatrogasne snage sinoć angažovane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog grada, koji je buknuo u ponedeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predelu Vrulje, ali i zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažovanih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav saobraćaj.

- Požar s planine Promine, potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno na njegovom gašenju radi 400 vatrogasaca i građana. Sve snage su na terenu i brani se grad Drniš. Vatra se dalje širi jer duva vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju odbrane kako bi odbranili mjesta Siverić i Badanj - izjavio je Hini oko 4 sata nakon ponoći načelnik Štaba civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Zbog vatrene stihije, ranije tokom noći evakuisana je 21 osoba iz Lišnjaka i Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su sada smješteni kod rodbine i u drniškom vrtiću.

Izvor: B92/Index.hr

Portal Analitika