Abiznis

Elvir Klica: Problem ulaznica za Lovćen mora hitno da se riješi

U Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore zadovoljni su posjetom. U odnosu na isti period prošle godine pet odsto je više posjetilaca, a turista je bilo iz svih krajeva svijeta.
Elvir Klica: Problem ulaznica za Lovćen mora hitno da se riješi
Portal AnalitikaIzvor

- Za ovu sezonu turistima su na raspolaganju kajaci na tri jezera - Biogradskom, Crnom i Skadarskom, veslanje u drvenim čamcima na planinskim jezerima, bicikli za iznajmljivanje u svim parkovima, kao i posebne staze za specifične uslove fri rajd i kros kantri, te pješačke staze koje su standardno označene, vidikovci i posmatranje ptica na Skadarskom jezeru. Interesantni su turistički proizvodi kao što su šuma za čitanje, staze za boso hodanje i dječija igrališta visoko ekoloških standarda - kazao je u intervjuu Pobjedi direktor NPCG Elvir Klica, koji je nedavno imenovan na ovu funkciju.

- Osnovna uloga Nacionalnih parkova kada je riječ o prostoru Solane je zaštita biodiverziteta ovog prostora. Ugovor o zakupu zaključen je 24. avgusta prošle godine na godinu dana. Na posljednjoj, devetoj sjednici Savjetodavnog tijela za Solanu, 12. jula, stalni članovi su predložili da nam se povjeri dalje upravljanje bioidverzitetom Solane i nakon isteka ugovora. Početkom avgusta došlo je do zastoja u radu pumpnog postrojenja Đerane usljed kvara na pumpi. Popravka pumpe zahtijeva veća materijalna ulaganja i očekujemo da će kvar biti saniran. Inženjeri već rade na saniranju kvara, a očekujemo i brzu isporuku neophodnih djelova za rad ovog pumpnog postrojenja. U proteklom periodu sanirali smo bentove, kao i nasipe na bazenima Solane. Ukupno je sanirano 170 metara nasipa, 85 metara novog i pet metara daščanog - istakao je on.

Šteta od ovogodišnjih požara koji su zahvatili više nacionalnih parkova, tek će biti utvrđena. Prema njegovim riječima, Komisija za procjenu štete u zaštićenim područjima utvrdiće činjenično stanje, na osnovu kojeg će se preduzeti aktivnosti na sanaciji opožarenih područja.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika