Zanimljivosti

Jedanaest drugačijih načina da iskoristite bebi puder

Dječiji puder uvijek je korisno imati u domu. Osim ublažavanja dječjih boljki, puder za bebe možete iskoristiti i na mnoge druge načine u svom domaćinstvu.
Jedanaest drugačijih načina da iskoristite bebi puder
Portal AnalitikaIzvor

Ako ne volite specifični miris pudera, u njega uvijek možete da kanete malo eteričnog ulja kako bi drugačije zamirisao. Biće vam potrebno 10-15 kapi ulja na pola šoljice pudera.

A evo nekoliko prijedloga kako sve možete da iskoristiti bebi puder u svom domu!

Spriječite stvaranje žuljeva. Sloj pudera za bebe stavite na stopala prije nego obujete čarape, kako bi vaše noge ostale suve i kako biste spriječili trenje koje inače uzrokuje žuljeve.

Olakšajte vruće noći. Posipajte malo talka po svojim čaršavima prije nego što legnete, jer će on upijati znoj i hladiti vas sve do jutra.

Odbijte dosadne mrave. Posipajte puder za bebe oko ulaznih vrata i prozora kako biste odbili mrave koji tim putem ulaze u vaš dom.

Popravite podove koji škripe. Malo pudera stavite u pukotine vašeg škripavog drvenog poda i to tako da popunite pukotinu do vrha, a potom pometete višak.

Suvi šampon za životinje. Svog četveronožnog ljubimca prekrijte slojem pudera za bebe i dobro ga iščetkajte. Puder će upiti znoj i prljavštinu s krzna, koju ćete četkanjem lako ukloniti.

Pobijedite masne mrlje. Ako prolijete maslinovo ulje ili neku drugu masnoću po tkaninama ili površinama koje lako upijaju tečnost, pospite puder za bebe na mrlju i pustite da upije suvišnu masnoću.

Osvježite antikvitetni namještaj. Puder za bebe savršeno je sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa koji se javljati kod starih komada namještaja. Posipajte male količine pudera u uglove ladica starinske komode i normalno je napunite stvarima.

Uklonite pijesak s predmeta i kože. Vlažni pijesak nije uvijek najlakše ukloniti, pa puder može da pomogne jer će upiti vlagu iz pijeska. Tada ćete moći jednostavno da otresete sloj pijeska i usisate ga.

Otpetljajte ogrlicu. Posipite puder za bebe po čvoru na vašoj zapetljanoj ogrlici ili lančiću kako biste ga otpustili.

Pripremite lukovice cvijeća za sadnju. Dodajte tri kašike pudera u plastičnu kesicu sa zatvaračem u koji ćete potom staviti pet do šest lukovica. Protresite vrećicu kako bi puder prekrio lukovice, a potom ih posadite na željeno mjesto. Ovim postupkom umanjićete mogućnost truljenja lukovice i napada štetočina.

Pospremite ljetne predmete na naduvavanje. Ravnomjerno posipajte puder za bebe po gumenim i plastičnim predmetima prije nego ih uredno složite, kako biste spriječili njihovo lijepljenje i cijepanje kada ih raspakujete idućeg ljeta.

Izvor i foto: Dom i dizajn/Getty Images/iStockphoto

Portal Analitika