Društvo

Kalezići: Nećemo odvoziti smeće dok vlasnici kućica ne plate

Direktor ulcinjskog javnog preduzeća „Komunalne djelatnosti“ Skender Kalezići kazao je da je to preduzeće odlučilo da od 15. avguste ne vrši pražnjenje kontejnera, tj. transport otpada sa kućica na obali rijeke Bojane, piše Ul-info.
Kalezići: Nećemo odvoziti smeće dok vlasnici kućica ne plate
Portal AnalitikaIzvor

Razlog tome je, kako navodi, to što vlasnici kućica nisu zaključili ugovore za odvoz smeća sa javnim komunalnim preduzećem, iako su prema ugovoru koji imaju sa JP „Morsko dobro“ to bili u obavezi da urade.

- Prema članu 7 Ugovora o korišćenju morskog dobra, zaključenog između tog preduzeća i korisnika privremenih objekatat na obalama rijeke Bojana, korisnik je dužan da zaključi ugovor sa javnim komunalnim preduzećem o odvozu smeća i obezbijedi poštovanje propisa iz komunalne djelatnosti. Iako se prema istom tom dokumentu nepoštovanje ovog člana smatra povredom ugovorenih obaveza, osim vlasnika ugostiteljskih objekata, niko od korisnika morskog dobra na pomenutoj teritoriji nije zaključio ugovor sa JP Komunalne djelatnosti - kazao je Kalezići.

Prema njegovim tvrdnjama, javno komunalno preduzeće je na vrijeme obavijestilo JP „Morsko dobro“ o ovom problemu.

- Iz „Morskog dobra“ su nam kazali da su još u februaru ove godine informisali korisnike objekata u zoni morskog dobra na obavezu zaključivanja Ugovora sa javnim komunalnim preduzećem o odvozu smeća. Ipak, pošto samo infomisanje nije pomoglo u rješavanju problema, bojim se da je plaćanje dažbina za odvoz smeća ostalo na volji građana da to urade ili ne. A ovih dana smo imali priliku da vidimo da čak i oni koji bi, u najmanju ruku, trebalo da budu primjer ostalima, arogantno izbjegavaju da izvrše svoje obaveze propisane ugovorom - rekao je on.

Šteta koje preduzeće trpi zbog ovog problema, kako kaže Kalezići, je nešto manja od 50.000 eura za prošlu i ovu godinu.

- O ovom problemu smo, osim Morskog dobra, informisali i Opštinu Ulcinj, Komunalnu policiju, Upravu za inspekcijske poslove, Ekološku inspekciju, pa čak i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Održani su i sastanci na ovu temu. Čak smo tražili listu sa podacima korisnika i nećemo stati dok se ovaj problem ne riješi. Nećemo dopustiti da teret plaćanja padne na redovne platiše - dodao je.

On je još jednom kategorički odbio navode da je cijena odvoza otpada drastično porasla.

- Cijena je porasla za 8,5% i u nivou je s cijenama u ostalim primorskim opštinama, a u nekim čak i niža. Povećanje je drastično samo za one koji su navikli da ne plaćaju ni centa. Rekao sam i ranije, ponoviću sada: svaki korisnik naših usluga, svaki građanin i svako domaćinstvo za nas je bilo i uvjek će biti isto. Nećemo dozvoliti da bude privilegovanih - zaključio je Kalezići.

Izvor: Portal Ul-info

Portal Analitika