Zanimljivosti

Kultni Folksvagenov kombi dobio modernu verziju

Kompanija Folksvagen planira da započne proizvodnju električnog kombija, koji predstavlja modernu verziju popularnog modela T2.
Kultni Folksvagenov kombi dobio modernu verziju
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji klasični Folksvagen kombi - Folksvagen T2 - proizveden je u Brazilu 2013. godine, nakon čega su bezbjednosni standardi onemogućili dalju adaptaciju ovog vozila.

Probna verzija moderne varijante pojavila se u januaru ove godine, nakon mnogo molbi da se model ponovo lansira, naveli su iz Folksvagena.

Novi model će se na ulicama pojaviti 2022. godine, ali za sada nema planova i za pravi „kampersku“ verziju, sa potrebnim adaptacijama.

2208t202Iz kompanije su dodali da će kombi imati električni motor, a biće u ponudi kupcima u Sjevernoj Americi, Evropi i Kini. U planu je i model „teretnjak“.

Vrata novog električnog „mikrobusa“ otvaraće se jednim pokretom ruke, a električni motori će biti na oba kraja vozila, maksimizirajući tako prostor za putnike.

Folksvagenov kombi ili „Bulli“, kako je u Njemačkoj još poznat ovaj model, prvi put se pojavio 1950. godine. Iako je prvobitno zamišljen kao vozilo za razne namjene, danas najčešće predstavlja asocijaciju na hipi pokret i kampovanje. Na početku, kombi nije izgledao onako kako ga se mnogi sjećaju ili kako ih još vide na ulicama. Model je doživio ovu popularnu transformaciju nakon što je jedan britanski oficir zatražio od inženjerske firme „Vestfalija-Verk“ da njegov kombi pretvori u dom. Tada je napravljena prva, kako su to tada nazvali, kamp-kutija.

2208t201Ovi kombiji, originalno, nisu imali mnoge „dodatke“, ali je u jednom trenutku postalo uobičajeno da se njihovi vlasnici potrude da ga sami adaptiraju ili ulože u ono što žele, pa su se u njima mogle naći mini kuhinje, kreveti...

Ne može se isključiti da se slično neće desiti i sa novom generacijom.

Izvor: N1 Info/YouTube/AFP/Alberto Pizzoli

Portal Analitika