Svijet

Ubijen glavni osumnjičeni za napad u Barseloni

Nakon što je španski list "Vangardija" javio da je uhapšen Marokanac Junes Abujakub (22), osumnjičen da je vozio kombi koji je uletio među ljude na šetalištu u Barseloni, jedna španska TV stanica, pozivajući se na izvore bliske istrazi, tvrdila je da je Abujakub upucan u akciji policije koja je zapadno od Barselone usmrtila muškarca opasanog eksplozivom. Španska policija sada je i zvanično potvrdila da se usmrćeni muškarac upravo glavni osumnjičeni za napad u Barseloni, Junes Abujakub.
Ubijen glavni osumnjičeni za napad u Barseloni
Portal AnalitikaIzvor

Mediji prenose da je tokom pucnjave uzviknuo "Alah je veliki" ("Alahu ekber").

Jedinica za deminiranje upotrijebila je robota za prilaženje njegovom tijelu, koji je u policijskoj operaciji uklonio eksploziv, prenosi Tanjug.

Policija je ranije potvrdila da je muškarac koji je nosio nešto što je izgledalo kao eksplozivni pojas ubijen danas u Subiratsu, oko 60 kilometara od Barselone.

Ministar unutrašnjih poslova Hoakim Forn ranije je, na pitanje da li je Abujakub bio vozač kombija, odgovorio da sve ukazuje na to.

Kako je dodao, policija je protekle noći sprovela više racija u katalonskom gradu Ripol, gdje živi većina osumnjičenih.

U napadu koji se dogodio u četvrtak na šetalištu Las Ramblas u Barseloni i ljetovalištu Kambrils, ubijeno je 14, a povrijeđeno je više od 120 osoba.

Ostali osumnjičeni, za koje se vjerovalo da su dio dvanaestočlane ćelije, uhapšeni su, ubijeni od strane policije ili su stradali u eksploziji u jednoj kući u Kataloniji, koja se dogodila dan prije napada kombijem u četvrtak.

Španska policija već nekoliko dana tragala za Abujakubom, koji je jedini od dvanaestoro osumnjičenih još uvijek bio na slobodi.

Portal Analitika