Sci/Tech

Ilon Mask u otvorenom pismu: "Nemamo mnogo vremena da djelujemo"

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktor kompanija Spejs eks i Tesla motors Ilon Mask, upozorili su danas na "robote-ubice" i opasnosti vještačke inteligencije.
Ilon Mask u otvorenom pismu: "Nemamo mnogo vremena da djelujemo"
Portal AnalitikaIzvor

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i vještačke inteligencije iz cijelog svijeta su ocenili da smrtonosno autonomno oružje prijeti da postane "treća revolucija u ratovanju", prenosi BBC. 

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors i ranije je upozoravao na opasnosti vještačke inteligencije, koju je opisao kao "najveću egzistencijalnu prijetnju" po čovječanstsvo. 

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije Dip majnd (DeepMind), koja razvija program koji uči kako da igra video-igre na način sličan ljudima. 

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da "spriječe trku u naoružavanju" smrtonosnim autonomnim oružjem. 

"Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmjeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da djeluje na nepoželjan način", navedeno je u pismu. 

To buduće oružje, nazvano "roboti-ubice", predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, koje na ratištu rade potpuno samostalno. 

"Nemamo mnogo vremena da djelujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je", upozorili su tehnološki lideri. 

Strah od razvijanja vještačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebom tehnologije u ratovima. Grupa UN koja ispituje autonomno oružje trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen vjerovatno do novembra. (Agencije)

Portal Analitika