Kultura

"Glasovi i Mitovi" u Galeriji "Pizana"

Zajednička izložba Jelene Kršić i Nikole Žigona „Glasovi i Mitovi“ otvorena je u subotu u Galeriji „Pizana“ u Porto Montenegru.
"Glasovi i Mitovi" u Galeriji "Pizana"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku koja će biti dostupna likovnoj publici do 2. septembra, čine skulpture u bronzi Jelena Kršić, te slike Nikole Žigona iz ciklusa „Dodekatlos (Dvanaest zadataka)“.

- Skulpture Jelene Kršić su vitke i predimenzionirane, linije prate pokret i ritam tijela koje se pretvaraju u talas enegrije, koji vode u nenaslućena iskustva natčulnog. Za umjetnicu je vajarstvo ne samo umjetnost već čista aktivnost duha koja izbija iz materije. Jelena Kršić vodi svoje skulpture kroz postojani medij bronze u metafizički prostor u kome obitavaju prilike, prateći svoju igru i pokret, ali i tražeći međusobnu istinu, prepoznavanje i povezanost i uvodi posmatrača u igru pokreta. Umjetnikovo tijelo i tijelo skulpture, potom tijelo skulpture i tijelo njenog gledaoca postaju jedno u metafizickim identifikacijama - zapisala je Nataša Lalić o radovima ove umjetnice.

Nikola Žigon predstaviće uglavnom slike iz ciklusa “Dodekatlos (Dvanaest zadataka)”. U tekstu kataloga ove izložbe, naslovljenom “Prizori civilizacijskog djetinjstva”,

Istoričarka umjetnosti Danijela Purešević kazuje da Žigon ovom postavkom „iz poetskog prostora intimnog i ličnog, zakoračio u sferu kolektivnog, osvijestivši vlastitu težnju za spoznajom arhetipa“.

- U inicijalnoj formulaciji pojedinačnih kompozicija, Žigon polazi od narativnih elemenata određenih mitoloških priča, postavljajući ih kao ilustrativnu konturu. Potom, takvu osnovu razrađuje, odnosno počinje da je razara. Zaodijeva je u likovno ruho tako što slika krupnim, ekspresivnim, širokim namazima špahtle ili četke, ponekad stvarajući monohromatske površine. Polazne figurativne forme ponekad zadržavaju svoju prepoznatljivost, no često ih on razgrađuje od apstraktnog, do sasvim ogoljene ekspresije. Slike nastaju brzo, u jednom mahu i one prevashodno reflektuju slikarev doživljaj određenog mitološkog predloška, u čijoj interpretaciji boja stiče ključnu ulogu – precizira Purešević.

Portal Analitika