Politika

Milačić da plati 300 eura zbog paljenja NATO zastave

Lider političke organizacije Otpor beznađu i osnivač Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić, kažnjen je sa 300 eura zbog paljenja NATO zastave, 10. aprila ove godine, ispred zatvora u Spužu, kada je odlazio na izdržavanje zatvorske kazne.
Milačić da plati 300 eura zbog paljenja NATO zastave
Portal AnalitikaIzvor

Milačić je na svom Fesjbuk profilu napisao da nije imao priliku da iznese odbranu, što mu je Ustavom zagarantovano pravo, te ocijenio da je riječ o klasičnom montiranom političkom procesu.

“Riječ je, dakle, o institucionalnoj prevari, očigledno sa ciljem da se po svaku cijenu izbjegne blamaža koja se tiče paljenja zastave, a koju režim sada doživljava kao svetinju koja se ne smije dirati. Zato je, očito, bilo važno presuditi bez druge strane, bez aktera paljenja zastave, bez svedoka odbrane, bez rasprave, bez medija, dakle bez istine i argumenata. To je ta njihova NATO “demokratija” i “pravda””, rekao je Milačić.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, ko javno izloži poruzi stranu državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom od tri hiljade do deset hiljada eura. 

To znači da bi osoba koja je zapalila NATO zastavu mogla da bude kažnjena tim novčanim iznosom. Nije jasno zašto se Sud za prekršaje odlučio na ovako nisku kaznu.

sudzaprekrsaje
Portal Analitika