Kultura

TWIN PEAKS, S03E14: Na kafi sa Monikom

Slavna Beluči udarila je novu recku u nizu nezaboravnih gostovanja glumačkih velikana u masterpisu Dejvida Linča
TWIN PEAKS, S03E14: Na kafi sa Monikom
Portal AnalitikaIzvor

Dejvid Linč je režiser koji može i sebe i nas da ubijedi da je samo lik iz snova  nagluvog, starog FBI agenta, koji više od četvrt vijeka rješava natprirodne glavolomke iz Pandorine kutije zvane „Twin Peaks“. Još kad režisera iz sna na kafu pozove Monika Beluči!

- Mi smo poput sanjara koji sanjaju, a zatim žive unutar sna. Ali... ko tu zaista sanja? – upitala je slavna glumica i udarila novu recku u nizu nezaboravnih gostovanja glumačkih velikana u masterpisu Dejvida Linča.

Ako vam je svake sedmice potrebno objašnjenje zašto je baš ova epizoda bolja od prethodne, poslije 14. možemo da navedemo listu razloga. Na primjer, pojavljivanje Dejvida Bouvija, u prilagođenoj sceni Linčovog filma „Twin Peaks: Fire Walk With Me“ (1992), koja perfektno objašnjava podvojenu ličnost agenta Dejla Kupera.

Na listu ulazi i činjenica prosuta iz vedra neba, da su likovi Linčovih muza, Lore Dern i Naomi Vots, zapravo sestre u seriji! Kao u realnom životu, u moru informacija bitne stvari saznajemo slučajno i kada se najmanje nadamo.

Kuper se uopšte ne pojavljuje u ovoj epizodi, ali je FBI već na tragu njegovog tromog i katatoničnog „dvojnika“ Dagija u Las Vegasu. Bolje bi bilo da požure, jer zlo galopira na zgarištima nekih starih rana. To se osjeća u sceni krvoločne osvete, sa akterom u liku, ni manje ni više, nego majke Lore Palmer (Grejs Zabriski).

Za ne povjerovati – najjači momenat takve epizode ipak je susret sa ranjivim, slijepim anđelom u šumi. Dočekao ga je onaj ko to najviše zaslužuje – dobrica iz policijske stanice Endi Brenan. U njegovim rukama sada su svi odgovori koje moramo da čekamo do kraja sezone. S. S.

FOTO: independent.co.uk

Portal Analitika