Društvo

VCG: Odgovornost za povredu vojne discipline

Za povredu vojne discipline u Vojsci Crne Gore (VCG) odgovaraće se za grešku ili prestup, a mogu se izreći disciplinske mjere ili kazne.
VCG: Odgovornost za povredu vojne discipline
Portal AnalitikaIzvor

To je predviđeno Zakonom o VCG, koji je usvojio crnogorski parlament.

Disciplinske mjere su opomena, ukor i smanjenje zarade do 30 odsto u trajanju od jednog do tri mjeseca.

Disciplinske kazne su nemogućnost unapređivanja od jedne do četiri godine, smanjenje zarade 30 odsto od četiri do 12 mjeseci, smjenjivanje sa dužnosti u Vojsci uz raspored na formacijsko mjesto neposredno nižeg čina u trajanju od jedne do tri godine, smjenjivanje sa komandne, odnosno rukovodne dužnosti uz zabranu imenovanja na takvu dužnost od jedne do pet godina, prestanak službe i oduzimanje čina.

„U postupku utvrđivanja odgovornosti za povredu vojne discipline primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje upravni postupak“, navodi se u Zakonu.

O disciplinskoj odgovornosti lica u službi u Vojsci, zbog disciplinske greške, odlučuje načelnik Generalštaba.

Postupak zbog disciplinskog prestupa pokreće osoba koju ovlasti ministar odbrane, a postupak vodi vojnodisciplinska komisija koju, na predlog načelnika Generalštaba, obrazuje ministar.

„Protiv odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri, može se izjaviti žalbu u roku od pet dana od dostavljanja odluke, a protiv odluke o izrečenoj disciplinskoj kazni može se izjaviti žalba ministru, u roku od osam dana od dostavljanja odluke“, kaže se u Zakonu o VCG.

Protiv odluke ministra može se pokrenuti upravni spor.

Portal Analitika