Politika

Roman Hlobenj: Lokalni izbori će pokazati da li se bojkot isplatio

Politički život teče dalje bez obzira na to da li je opozicija u parlamentu ili ne, jer Vlada mora da funkcioniše, ispunjava svoje programske uredbe i nakon završetka mandata položi građanima račune. Činjenica da je opozicija van skupštine je jednostavno realnost sa kojom smo naučili da živimo, ali koja mene ne raduje - kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hlobenj.
Roman Hlobenj: Lokalni izbori će pokazati da li se bojkot isplatio
Portal AnalitikaIzvor

Ističe da „nema pravo da javno komentariše i miješa se u unutrašnje političke procese zemlje“, ali da je mnogo vremena i lične energije uložio zajedno sa kolegama u to da se opozicija vrati u skupštinske klupe.

POBJEDA: Kakvi su Vaši utisci nakon posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa. Slažete li se sa ocjenom da se SAD vraćaju na Balkan?

HLOBENJ: Veoma pažljivo smo u diplomatskom koru pratili tok i zaključke ove istorijski najznačajnije visoke posjete iz SAD Crnoj Gori u proteklim decenijama, kao i zasijedanje Jadranske povelje prvi put na istorijskom nivou premijera i šefova država, gdje su domaćini bili Crna Gora i Makedonija. Uvjeren sam da je posjeta potpredsjednika Pensa ostavila značajan trag ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu Zapadnog Balkana, jer je američka administracija pod rukovodstvom Donalda Trampa jasno potvrdila svoju obavezu da podržava i pomaže ove zemlje u procesu transformacije vezane za jačanje demokratije, vladavinu prava, obezbjeđenje trajnog ekonomskog rasta i konkurentnosti i na kraju produbljivanje regionalne saradnje.

Takođe pozdravljam dodatnu vrijednost SAD u podršci evropske perspektive regiona, to znači podršku Vašingtona budućem članstvu Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ne samo ova posjeta, već i prethodne zajedničke aktivnosti u tandemu SAD – EU su se na Zapadnom Balkanu pokazale kao veoma uspješan model, koji donosi konkretne pozitivne rezultate. Ove činjenice smo svjesni i u EU, a svjesni su toga i Amerikanci.

Ja u ovom kontekstu u budućnosti ne mogu zamisliti drugu platformu saradnje, nego platformu izgrađenu na našim zajedničkim vrijednostima, gdje se na ovom prostoru EU i SAD uzajamno uspješno dopunjuju. Pristupanjem NATO savezu se institucionalni dijalog sa EU bitno mijenja i olakšava. Ne treba zaboraviti da su EU i NATO dvije strane iste medalje.

 Ovim se nadovezujem i na Vaše potpitanje i ne smatram da se SAD vraćaju na Balkan. To je pogrešno tumačenje, jer SAD iz regiona nikada nisu otišle. Pristupanje Crne Gore NATO-u je još jedan dokaz kontinuiranog jačanja američkog prisustva, pod čime se razumije jačanje stabilnosti i bezbjednosti šireg regiona.

Na primjer, iz usta novog premijera Vlade Makedonije u Podgorici smo jasno čuli da bi Makedonija rado postala 30. punopravna članica Alijanse, što znači da i same zemlje regiona aktivno priželjkuju prisustvo SAD i da su svjesne toga.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika