Društvo

Ministarstvo prosvjete: Udžbenici ubrzo u prodaji

Distribucija udžbeničkih kompleta za osnovnu i srednju školu u knjižarskoj mreži Crne Gore počeće 21. avgusta, a u slobodnoj prodaji se mogu očekivati oko 28. avgusta.
Ministarstvo prosvjete: Udžbenici ubrzo u prodaji
Portal AnalitikaIzvor

“Ono što posebno raduje jeste da su se ove godine brojni subjekti uključili u olakšavanje tereta roditeljima kada je riječ o opremanju djece za školu, i time pokazali da obrazovni sistem ima najveću šansu za optimalno funkcionisanje onda kada ga, pored naravno institucija čija je to obaveza, podrži veliki dio društva.

Obezbijeđeni su udžbenici za školsku 2017/2018 godinu za djecu: bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, sa posebnim obrazovnim potrebama, koja su smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite i porodičnom smještaju.

Za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda, udžbenike je obezbijedilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok će za dio djece romske i egipćanske populacije ostalih razreda, udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete. 

Sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama Zavod za udžbenike potpisao je ugovore kojim je njihovim članovima omogućena kupovina na rate.

U maloprodajnim objektima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva se može kupovati na rate preko kartica koje to omogućavaju.Zavod je pokrenuo i akciju od 15. avgusta u kojoj se za svaki kupljeni komplet dobijaju po dvije sveske sa prepoznatljivim crnogorskim motivima i sportistima.

Takođe, ove godine je značajan broj gradskih uprava, u želji da izađe u susret obrazovnim potrebama đaka na teritoriji svoje opštine, besplatno pribavio komplete udžbenika za dio đaka.

Tako za sad, prema saznanjima obrazovnih institucija, udžbenike nabavljaju sljedeće Opštine: I razred: Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Bar i Mojkovac, te Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Bijelo Polje. Od I do IX  razreda: Budva i Berane”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika