Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Vojvodić: Odluka UCG kratkoročni trijumf političko–populističke zloupotrebe visokog obrazovanja

Vojvodić: Odluka UCG kratkoročni trijumf političko–populističke zloupotrebe visokog obrazovanja

Odluka o raspisivanju konkursa o upisu na studijski program Medicinskog fakulteta Visoka medicinska škola, je grubo nepoštovanje organa i autonomije Univerziteta Crne Gore i to manipulisanjem navodnim studentskim interesima, saopštila je rektorka Radmila Vojvodić.
Vojvodić: Odluka UCG kratkoročni trijumf  političko–populističke  zloupotrebe visokog obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako dodaje u saopštenju za javnost, na djelu je neuspjelo ukrivanje političkog diktata, jer je potpuno nemoguće ustanoviti ijedan razložan, a kamo li ubjedljiv akademski i pravni argument za donošenje ovakve odluke.

 

„Upozoravam studentsku javnost da se neakreditovani “putujući” program Berane – Podgorica (na Univerzitetu Crne Gore je reformisan i akreditovan program u Podgorici, u resursima Kliničkog centra Crne Gore kao osnovnoj nastavnoj bazi), ne može nazivati kompromisnim rješenjem, već se ovom odlukom nameće nepoznati institut organizacije nastave na dvije udaljene destinacije“, kaže se u saopštenju.

Dodaje da to za posljedicu može imati samo otežano sticanje znanja i praktično-kliničke prakse i diplomu sumnjivog kredibiliteta.

„Odluka predstavlja povredu autoriteta UniverzitetaCrne Gore i njegove autonomije, izigravanje je  akademskih principa i šteti interesu studenata, pa odgovornost za raspisivanje konkursa preuzimaju oni koji su je donijeli“, navela je ona.

Dodaje da  današnjom odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore svjedočimo kratkoročnom trijumfu političko – populističke zloupotrebe visokog obrazovanja i provincijalizacije našeg Univerziteta. 

„Autoritarno ponašanje centara moći, kojim se kroz konstruisanu glasačku mašinu ne preza od trgovine  studentskim interisima zarad političko – propagandnih ciljeva, nedopustiva je obrazovna praksa  u demokrataskim I proevropskim društvima“, navela je rektorka.

Dodaje i da  iznad ovakve odluke o upisu stoji  hipoteka tužbe koju je Univerzitet Crne Gore podnio Upravnom sudu povodom nezakonite licence Ministarstva prosvjete za neakreditovani program u Beranama, kao i ustavne žalbe Ustavnom sudu Crne Gore za povredu autonomije Univerziteta.

„Ukoliko Upravni odbor Univerziteta Crne Gore ovakvom odlukom prejudicira sudske odluke u svoju korist, poručujem: onda se već sada ispostavlja da je na udaru legalnost realizacije neakreditovanog programa i potpisa na ugovor o studiranju, kao i na buduću diplomu, što -  ne zaboravimo - nije nadležnost ni Upravnog odbora (nadležnost UO je samo raspisivanje konkursa), ni Studentskog parlamenta, već Senata i rektora“, navela je ona.

 

Ona je najavila borbu za intitucionalna prava i dužnosti Senata i rektora,i pozivanje na odgovornost Upravnog odbora koji ih olako potire. O tome će službeno biti obaviještene EUA i asocijacija Magna charta Universitatum, navela je ona.

 

 

Portal Analitika