Društvo

Viša medicinska škola ostaje u Beranama

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore odlučio je danas da Viša medicinska škola ostaje u Beranama. Na sjednici je, pored toga, odlučeno da se raspiše konkurs za upis 72 brucoša u Visoku medicinsku školu u Beranama. Taj predlog podržalo je 11 članova Upravnog odbora UCG. Rektorka Radmila Vojvodić i članovi UO u ime akademske zajednice napustili su sjednicu prije rasprave i glasanja.
Viša medicinska škola ostaje u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

Upravni odbor UCG-a na današnjoj sjednici stavio je tačku na sukob Univerziteta i Vlade zbog Visoke medicinske škole koja je od ove studijske godine akreditovana sa sjedištem u Podgorici, što je Vladi neprihvatljivo zbog razvojnih planova sa sjevera. Na današnjoj sjednici Upravni odbor je odlučio da Viša medicinska škola ostaje u Beranama i da će se upis vršiti u tom gradu. Na sjednici je odlučeno da se raspiše konkurs za upis 72 brucoša  a za tu odluku glasalo je 11 članova Upravnog odbora.

Tokom današnje sjednice Rektorka UCG-a, Radmila Vojvodić je napustila sjednicu.

Podsjetimo, sukob zbog beranske škole traje još od maja, kada je Vlada odbila da verifikuje preseljenje u Podgoricu i naložila Univerzitetu da škola ostane u Beranama i da tamo budu upisani brucoši. Univerzitet se, uz tada punu podršku Upravnog odbora i Senata, oglušio o naredbu, uz obrazloženje da bi to značilo kršenje zakona, te da diploma upisanih studenata ne bi bila validna.

Kompromis

U međuvremenu Vlada je uspjela da obezbijedi većinu u Upravnom odboru, nakon što je na čelu ovog tijela ostao prof. dr Duško Bjelica, koji je prvo podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju, ali se na sljedećoj sjednici predomislio, nakon što su predstavnici studenata tražili da se ostavka ne prihvati. Ni Bjelica ni studenti nijesu objasnili što je bio razlog da promijene mišljenje i stanu uz Vladin prijedlog. Sigurnu većinu Vlada je obezbijedila i tako što je opozvala svog predstavnika iz Upravnog odbora koji je podržao Univerzitet.Predstavnici studenata, odnosno Studentskog parlamenta nedavno su se sreli sa premijerom Duškom Markovićem i sa njim saglasili način studiranja na studijskom programu Visoka medicinska škola, što je inicijalno Bjeličina ideja – da se upis studenata obavi u Beranama, a praktični dio nastave koji nije moguće organizovati u ovom gradu da se organizuje u Podgorici, s tim što će se Vlada obavezati da snosi troškove studenata.

Portal Analitika