Kultura

Ovogodišnji filmski festival u Sarajevu izuzetno uspješan za crnogorske stvaraoce

Na 23. Sarajevo film festivalu, u okviru takmičarskog programa kratkih filmova reditelj Dušan Kasalica za svoje ostvarenje “Soa” osvojio je specijalno priznanje žirija koji su činili: Igor Drljača, reditelj i scenarista, Milica Tomović, rediteljka i Florian Veghorn, programski menadžer Berlinale Talents. “Soa” je imao svjetsku premijeru na Sarajevskom filmskom festivalu, a u konkurenciji je bilo još devet kratkih filmova iz Jugoistočne Evrope. Glavnu nagradu u ovoj konkurenciji osvojio je kratki film Antonete Alamat Kusijanović “Into the Blue – U plavetnilo”.
Ovogodišnji filmski festival u Sarajevu izuzetno uspješan za crnogorske stvaraoce
Portal AnalitikaIzvor

Reditelj Senad Šahmanović je osvojio glavnu nagradu u okviru sekcije “Pack&Pitch” program Talents Sarajevo za projekat “Sirin”. Žiri su sačinjavale rediteljke Aida Begić i Silva Ćapin i rediteljka i producentkinja Noemi Šori. Nagrada podrazumijeva i poziv za učešće na sljedećem koprodukcionom marketu Cinelink u okviru Sarajevskog filmskog festivala. Scenario za film su napisali Klaudija Botin i Senad Šahmanović, a producentkinja je Jelena Mišeljić.

U okviru programa “Pretpremijere” (Avant Premiere) prikazan je dugometražni igrani film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” u režiji Zorana Markovića. 

U industrijskoj sekciji Cinelink predstavljene su nedavno uvedene podsticajne mjere za proizvodnju kinematografskih djela u Crnoj Gori. Na panel diskusiji “Fiskalni podsticaji za film i televiziju u Jugoistočnoj Evropi” kao jedan od prezentara učestvovao je v.d. direktora Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. Svoje prezentacije imali su i Margarita Perić (Hrvatski audiovizualni centar), Nerina Kocjančić (Slovenački filmski centar) i Boban Jevtić (Filmski centar Srbije), a moderator je bio Jovan Marjanović, šef industrijske sekcije Sarajevskog filmskog festivalu. Predstavljen je model podsticajnih mjera, a ukazano je i na kriterijume i proceduru koja je neophodna za ostvarivanje prava na podsticajne mjere u Crnoj Gori. U diskusiji koja je uslijedila učesnici su ukazali i na, prije svega, ekonomske benefite koje bilježe sve zemlje koje su uvele podsticajne mjere za proizvodnju audiovizuelnih sadržaja. U okviru festivala v. d. direktora Filmskog centra Crne Gore je učestvovao i na sastanku posvećenom unapređenju koprodukcija, kao i na nizu drugih sastanaka koji prate industrijsku sekciju najvećeg filmskog festivala u regionu. 

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Sarajevu akreditovan je do sad najveći broj filmskih profesionalaca iz Crne Gore, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

 

Portal Analitika