Društvo

Danas sjednica UO UCG: Vlada ima većinu za upis u Beranama

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na današnjoj sjednici trebalo bi da stavi tačku na sukob Univerziteta i Vlade zbog Visoke medicinske škole koja je od ove studijske godine akreditovana sa sjedištem u Podgorici, što je Vladi neprihvatljivo zbog razvojnih planova sjevera i zato zahtijeva da škola ostane u Beranama.
Danas sjednica UO UCG: Vlada ima većinu za upis u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

Sukob zbog beranske škole traje još od maja, kada je Vlada odbila da verifikuje preseljenje u Podgoricu i naložila Univerzitetu da škola ostane u Beranama i da tamo budu upisani brucoši. Univerzitet se, uz tada punu podršku Upravnog odbora i Senata, oglušio o naredbu, uz obrazloženje da bi to značilo kršenje zakona, te da diploma upisanih studenata ne bi bila validna.

Kompromis

U međuvremenu Vlada je uspjela da obezbijedi većinu u Upravnom odboru, nakon što je na čelu ovog tijela ostao prof. dr Duško Bjelica, koji je prvo podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju, ali se na sljedećoj sjednici predomislio, nakon što su predstavnici studenata tražili da se ostavka ne prihvati. Ni Bjelica ni studenti nijesu objasnili što je bio razlog da promijene mišljenje i stanu uz Vladin prijedlog. Sigurnu većinu Vlada je obezbijedila i tako što je opozvala svog predstavnika iz Upravnog odbora koji je podržao Univerzitet.

Predstavnici studenata, odnosno Studentskog parlamenta nedavno su se sreli sa premijerom Duškom Markovićem i sa njim saglasili način studiranja na studijskom programu Visoka medicinska škola, što je inicijalno Bjeličina ideja – da se upis studenata obavi u Beranama, a praktični dio nastave koji nije moguće organizovati u ovom gradu da se organizuje u Podgorici, s tim što će se Vlada obavezati da snosi troškove studenata.

Rektorka Radmila Vojvodić nedavno je u intervjuu Pobjedi ocijenila da je u slučaju beranske škole na snazi političko i pravno nasilje, zbog pogrešne odluke koja prijeti da od ozbiljne institucije, kakva je UCG, napravi provizorujum.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika