Crna hronika

Božoviću dali pet dana za bjekstvo

Istražitelji ne znaju gdje je Kotoranin Igor Božović kojeg Specijalno državno tužilaštvo tereti da je jedan od vođa „kavačke“ grupe, okrivljene za šverc kokaina, reketiranje i zelenašenje. Kako je Pobjedi saopšteno iz izvora bliskih istrazi, Božović je najvjerovatnije ilegalno napustio zemlju, kako bi izbjegao krivičnu odgovornost.
Božoviću dali pet dana za bjekstvo
Portal AnalitikaIzvor

(Ne)odgovornost

Božović je izašao iz zatvora 4. avgusta, gdje je odležao petogodišnju kaznu za šverc droge. U međuvremenu, dok je bio u zatvoru, Tužilaštvo je protiv njega, njegovog sina Vladimira i još 14 osoba podiglo optužnicu za kriminalno udruživanje, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško djelo protiv opšte sigurnosti, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema saznanjima Pobjede, Božović je iz spuškog zatvora priveden na informativni razgovor u policiju, gdje su mu predočena saznanja policije o njegovim kriminalnim aktivnostima. Kako je pojašnjeno Pobjedi, policija nije imala osnova da zadrži Božovića, jer je predmet, sa svim dokazima koje su prikupili, dostavljen Tužilaštvu i sve je bilo u rukama tužioca.

Pet dana kasnije, Specijalno državno tužilaštvo je tražilo pritvor radi nesmetanog vođenja postupka i da Božović ne bi uticao na saizvršioce koji su u bjekstvu.

Iz Višeg suda Pobjedi je saopšteno da je prijedlog za određivanje pritvora za Božovića sudu predat 9. avgusta.

- Sud će odlučiti da li ima razloga za određivanje pritvora. Sud izdaje naredbu policiji za raspisivanje potjernice ako ocijeni da je okrivljeni nedostupan, a to može cijeniti ako ga nema na prijavljenoj adresi i policija ga ne može privesti, odnosno ne može postupiti po naredbi suda za prinudno dovođenje - pojašnjeno je iz ove institucije.

Nije jasno zbog čega je Tužilaštvu trebalo pet dana da zatraži pritvor za Božovića koji se optužnicom tereti da je sa svojim sugrađaninom Slobodanom Kašćelanom bio na čelu kriminalne grupe koja je počinila teška krivična djela.

Šverc kokaina

Igor Božović iz Kotora osuđen je 2013. godine na pet godina zatvora zbog posredovanja u švercu 35,98 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Španiju, Istom presudom osuđen je Tomislav Martinović iz Tivta na tri godine, jer je pomagao Božoviću i svom ocu Božidaru Martinoviću u švercu droge.

Prema toj optužnici, okrivljeni Božović je tokom novembra 2011. godine na teritoriji Crne Gore i inostranstva, posredovao u kupoprodaji 35,98 kilograma kokaina.

U kupoprodaji droge, Božoviću i Božidaru Martinoviću, s umišljajem je pomogao Božidarov sin Tomislav. U optužnici piše da im je pomogao da u određeno vrijeme i sa određenih brojeva telefona ostvare međusobnu komunikaciju te prenosio poruke, s ciljem prenošenja i prodaje droge u Španiji.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika