Svijet

Napadač iz Barselone i dalje na slobodi

Španski policijski zvaničnik Hoze Luis Trapero rekao je na konferenciji za štampu da su dvojica muškaraca uhapšena zbog "direktne veze" sa terorističkim napadom u Barseloni, ali da nijedan od njih nije bio vozač kombija koji je usmrtio 13 ljudi u centru tog grada. Vozač je odšetao pješke sa mjesta napada, a prema tvrdnjama policije nije bio naoružan.
Napadač iz Barselone i dalje na slobodi
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Trapera, napad na pješake u centru Barselone "očigledno je bio teroristički napad izvršen sa ciljem da se ubije što više ljudi".

Trapero je rekao da je jedan od uhapšenih Španac porijeklom iz Melile, grada na sjeveru Afrike - španske teritorije koja se graniči sa Marokom, dok je drugi osumnjičeni marokanskog porijekla. Oni su uhapšeni u katalonskim gradovima Ripolu i Alkanaru.

On je ukazao i na to da napad u Barseloni ima veze sa eksplozijom koja se prethodne večeri desila u Alkanaru, a u kojoj je jedna osoba poginula.

Iz Vlade Katalonije rečeno je da postoji šansa da se broj poginulih poveća jer je najmanje 15 od 100 povrijeđenih u veoma teškom stanju. Teške povrede zadobile su 23 osobe, dok je njih 42 lakše povrijeđeno.

"Naš prioritet je da spasimo živote. Naš drugi prioritet je da policija obavi istragu i pronađe odgovorne za napad, kao i sve one koji su im pomogli direktno ili indirektno", rekao je predsjednik Vlade Katalonije Karles Pućdemon.

Izvor: N1

Foto: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Portal Analitika