Politika

Formiran predmet: Tužilaštvo u Kotoru ispituje Jokićevo dvojno državljanstvo

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet povodom slučaja predsjednika Opštine Vladimira Jokića, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.
Formiran predmet: Tužilaštvo u Kotoru ispituje Jokićevo dvojno državljanstvo
Portal AnalitikaIzvor

Sumnja se da je Jokić u vrijeme kad je bio na odborničkoj listi Demokrata u Kotoru i kad je izabran na mjesto predsjednika opštine imao dvojno državljanstvo – srpsko i crnogorsko, stoga po našem zakonu nije mogao da bude izabran na javnu funkciju.

“Povodom medijskih navoda da je u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, piše u saopštenju.

“ Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, propisano je da pravo da budu birani za odbornika i poslanika imaju državljani Crne Gore. O preduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama javnost će biti blagovremeno informisana”, dodaje se u saopštenju.

MUP je nedavno pokrenuo proceduru za oduzimanje crnogorskog državljanstva Jokiću, nakon što je Uprava policije dostavila dokumenta koja ukazuju da je predsjednik kotorske opštine u vrijeme kada je izabran na javnu funkciju imao srpsko državljanstvo, čime gubi pravo i na crnogorsko državljanstvo i na učešće u izbornom procesu.

Jokić je izjavio da nije državljanin Republike Srbije, ali ni jedanput nije crnogorskoj javnosti saopštio kada je podnio zahtjev za ispis iz evidencije državljana Srbije. Prema dokumentima iz registra državljana Srbije, Jokić je 2011. godine tražio, a 2013. dobio srpsko državljanstvo.

Portal Analitika