Abiznis

PU: Mjere prinudne naplate prema Opštini Ulcinj

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša održao je danas sastanak sa gradonačelnikom Opštine Ulcinj, Nazifom Cunguom i rukovodiocima opštinskim preduzeća, zbog uočenog niskog stepena poreske disipline kod istih.
PU: Mjere prinudne naplate prema Opštini Ulcinj
Portal AnalitikaIzvor

Opštini Ulcinj odobren je reprogram poreskih obaveza ugovorom potpisanim 05.05.2015. godine, kojim su obuhvaćene obaveze Opštine i lokalnih preduzeća u ukupnom izunosu od 5.939.108,14 €.

"Iako Opština i preduzeća redovno servisiraju reprogramirane obaveze, isti ne izmiruju tekuće obaveze, a evidentno je i kašnjenje u podnošenju poreskih prijava po osnovu zarada zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Opština je aplicirala za reprogram tekućih obaveza po Javnom pozivu raspisanom 15. februara 2017. godine, ali je ovaj zahtjev odbijen, jer odredbe Zakona o reprogramu predviđaju da se isti ne može odobriti poreskom obvezniku-opštini. Ukupan dug Opštine iznosio je 1.354.287,69 €, pri čemu je posljednji IOPPD obrazac podnijet za januar 2017. godine, pa je Poreska uprava preduzela mjeru prinudne naplate donošenjem rješenja kojim se nalaže poreskom obvezniku izmirenje obaveze u roku od 10 dana, nakon čega je naplaćen iznos od 84.902,60 €.

Kada su u pitanju obaveze lokalnih preduzeća, za sedam preduzeća – Vodovod i kanalizacija, Komunalne djelatnosti, Agencija za izgradnu Ulcinja, RTV Ulcinj, Centar za kulturu Ulcinj, JP za uzgoj i zaštitu divljači i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Sirena“, odobren je reprogram duga u ukupnom iznosu od 2.172.435,64 €. Sva navedena preduzeća izmirila su u propisanom roku jednokratnu uplatu po donijetim rješenjima o reprogramu, ali ista ne prodnose redovno IOPPD obrasce, što znači da kasne sa izmirivanjem novih obaveza.

Rukovodstvo Opštine i lokalnih preduzeća na sastanku je upoznato sa odlučnošću Poreske uprave da neselektivno sankcioniše neizmirivanje poreskih obaveza, zbog čega će i ovi obveznici biti predmet mjera prinudne naplate u skladu sa ovlašćenjima koje Poreskoj upravi omogućavaju Zakon o poreskoj administraciji i ostali poreski propisi.

Zaključeno je da se, imajući u vidu javni interes i potrebu funkcionisanja lokalne samouprave, mora u najhitnijem roku pronaći model za efikasno i održivo poslovanje Opštine i opštinskih preduzeća, uz redovno izmirivanje obaveza prema državik, a isto se odnosi ne samo na Opštinu Ulcinj, već na kompletan sistem lokalne samouprave.

"Kako je sastanak bio prilika i da se analizira poslovanje privrednih subjekata na teritoriji Opštine Ulcinj, kod kojih se bilježi izuzetno nizak stepen poreske disipline, prepoznata je i naglašenja potreba mnogo aktivnijeg i efikasnijeg doprinosa nadležnih lokalnih službi u sankcionisanju sive ekonomije, posebno u dijelu izdavanja odobrenja za obavljanje djelatnosti pružanja ugostiteljskih usliga u domaćinstvima, putem kojih privrednici zaobilaze zakonske propise i izbjegavaju plaćanje poreskih obaveza na ostvarene prihode", zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika