Crna hronika

Medojević o slučaju Božovića: Stanković da suspenduje Katnića

Lider Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, zatražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da suspenduje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića zbog, kako je rekao, grube i teške greške Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojom je jedan od vođa "kavačkog klana" Igor Božović postao nedostupan sudskim organima Crne Gore.
Medojević o slučaju Božovića: Stanković da suspenduje Katnića
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je rekao da je Božović imao saveznika "na vrlo visokom nivou" u SDT-u, koji je namjerno zakasnio sa zahtjevom za određivanje pritvora jednom od vođa "kavačkog klana".

- Posljedice su jasne: veoma opasan kriminalac koji je osuđen za više najtežih krivičnih djela, koji je od ranije poznat organima gonjenja i koji je već ležao u zatovru, vođa organizovane kriminalne grupe transnacionalnog karaktera za distribuciju narkotika, grubom greškom SDT-a dobio je priliku da, po svemu sudeći, napusti zemlju, mada to još uvijek nije jasno. Ovo se ne dešava prvi put, ali se dešava prvi put otkako je Katnić na funkciji glavnog specijalnog tužioca. Stanković mora pod hitno danas suspendovati Katnića i pokrenuti istragu za utvrđivanje krivične i profesionalne odgovornosti - kazao je lider PzP-a na konferenciji za medije.

Božović se, podsjetimo, juče nije pojavio u podgoričkom Višem sudu na ročištu povodom predloga SDT-a da mu se odredi pritvor. Zbog toga je izdata naredba za prinudno dovođenje Kotoranina koji je optužen da je među organizatorima grupe kriminalaca koja je dilovala drogu, reketirala, prala novac i bavila se zelenašenjem. Božović je 4. avgusta napuštio spuški zatvor u kojem je izdržavao petogodišnju kaznu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju. Podgorički mediji pišu da je nejasno zašto predlog za određivanje pritvora sudu nije dostavljen dok je osumnjičeni bio u zatvoru.

Medojević smatra da je Katnić bio veoma ažuran u slučajevima koji se bave funkcionerima DF-a, ali ne i u ovom.

- Šta je radila Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB)? Zašto Božović nije bio pod mjerama tajnog nadzora i tajne pratnje? Osnovano sumnjamo da se radi o sinhronizovanom djelovanju vrha crnogorskog režima, korumpiranih dijelova ANB-a i vrha SDT-a. Bila bi profesionalna i moralna obaveza da se javnosti obrati vrhovni državni tužilac i da kaže šta je uradio povodom ovog skandala koji otvara sumnju da je neko u u vrhu SDT-a primio orgoman novac od mafije ili je bio ucijenjen od njih, pa je morao da napravi ovakav propust - naglasio je funkcioner DF-a i dodao da postoji osnov da se Katnić danas liši slobode, " da ne bi mogao da sa tog uticajnog i moćnog mjesta vrši pritisak svoje službenike, policiju, ANB... u prikrivanju krivičnog djela koje se desilo u SDT-u".

Medojević je rekao da bi o ovom slučaju dobro bi bilo čuti i mišljenje ambasadora EU u Crnoj Gori koji prati reforme pravosuđa i rad tužilaštva. Naveo je da će DF obavijestiti ambasade i međunarodne parnere "na koji način se vrhovi organizovanog kriminala štite u Crnoj Gori, a na koji način se progone nevini ljudi iz opozicije".

Portal Analitika