Svijet

Direktori velikih kompanija se distancirali od Trampa

Američki predsjednik Donald Tramp ukinuo je dva svoja poslovna savjeta s predstavnicima velikih kompanija, pošto su direktori američkih korporacija sami odlučili da se povuku poslije njegovih spornih izjava o neredima u Virdžiniji.
Direktori velikih kompanija se distancirali od Trampa
Portal AnalitikaIzvor

Odluka uticajnih korporacija da se distanciraju od predsjednika koji se hvali svojim umijećem da privlači milijardere i korporativne džinove u Ovalni kabinet Bijele kuće, šokantan je udarac za Trampa, navodi agencija Asošiejted pres.

Članovi Foruma za strategiju i politiku, u kojem su bili direktori General Electric, Wal-Mart, General Motors, Boeing, IBM i JP Morgan Chase, održali su u utorak telefonski sastanak na kojem su odlučili da ukinu to tijelo poslije Trampove izjave da su obje strane krive za nasilje u Virdžiniji, kao i da nema velike razlike između bijelih suprematista i njihovih protivnika koji su protestovali zbog skupa ekstremnih desničara.

Direktori korporacija, pod pritiskom javnosti što su u predsjednikovom savjetodavnom tijelu, telefonom su obavijestili Bijelu kuću o svojoj odluci o raspuštanju tog tijela, poslije čega je Tramp na Tviteru objavio da gasi dva savjeta.

"Umjesto da stavljam pod pritisak poslovne ljude iz Savjeta za proizvodnju i Foruma za strategiju i politiku, oba ukidam. Hvala vam svima!"", naveo je Tramp.

Članovi Savjeta za američku proizvodnju prvi su reagovali poslije prve Trampove sporne izjave o krivici obje strane za subotnje nerede u Šarlotsvilu. Direktor farmaceutske kompanije Merk, Afroamerikanac Kenet Frejžer, prvi je dao ostavku, na šta je Tramp burno reagovao na Tviteru navodeći da je "Merk lider u sve većim cijenama ljekova, dok istovremeno iznosi radna mjesta iz SAD".

Kada su poslije toga ostavke podnijeli direktor Intela Brajan Krzanič i direktor proizvođača sportske opreme Under Armour Kevin Plank, Tramp je opet na Tviteru reagovao: "Za svakog direktora koji ispadne iz Savjeta za proizvodnju, imam mnoge da zauzmu njihova mjesta".

Tramp je u ponedjeljak dao izjavu u kojoj osuđuje rasiste, bijele suprematiste, pristalice Kju-kluks-klana i neonaciste koji su organizovali skup u Šarlotsvilu na kojem je u nasilju poginula jedan žena, ali je sljedećeg dana na konferenciji za novinare o infrastrukturi skrenuo s teme i poistovetio ekstremne desničare i protivdemonstrante.

Direktori velikih korporacija, koji su po inauguraciji prihvatili predsjednikov poziv da sarađuju u nadi da će biti smanjeni propisi i porezi, sada su bili u opasnosti da otuđe svoje zaposlene ali i potrošače zbog Trampovog poistovjećiovanja bijelih suprematista i rasista s njihovim protivnicima.

"Uloga lidera, u poslu ili u vladi, jeste da okuplja ljude, ne da ih razdvaja", rekao je direktor JP Morgan Chase Džejmi Dajmon, koji je i predsjednik udruženja direktora koje je pokrenulo višemilionsku kampanju za podršku Trampovim pozivima za smanjenje poreza.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Portal Analitika