Svijet

Otkriveno američko i britansko hemijsko oružje u Siriji

Izvještaje o oružju američke i britanske proizvodnje koje je pronađeno u napuštenim skladištima oružja pobunjenika u Siriji bi trebalo istražiti, izjavio je zamjenik potparola Ujedinjenih Nacija Farhan Hak.
Otkriveno američko i britansko hemijsko oružje u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da Damask nije poslao informacije o tome UN-u, prenose agencije.

"Zabrinuti smo povodom izvještaja o tokisičnom oružju. To su stvari koje bi trebalo istražiti", rekao je Hak i dodao da za sada UN nema zvaničnih informacija o tome.

Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mikdad izjavio je u srijedu u Damasku da su hemijska oružja proizvedena u Velikoj Britaniji i SAD pronađena na teriotrijama koje su oslobođene od terorista.

"Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i Ć. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal Laboratories iz SAD, a agense britanski Cherming Defence UK i američki NonLethal Tećnologies", naveo je Mikdad na konferenciji za novinare u Damasku na kojoj su prikazane i slike.

Mikdad je rekao da je, prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja, primjena otrovnih supstanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda, a korišćenje u vojne svrhe je zabranjeno.

Izvor iz UN-a rekao je da će predstavnici tog tijela posjetiti Siriju sljedeće sedmice da istraže oružja nađena u napuštenim skladištima oružja pobunjenika.

Portal Analitika