Politika

Ko je psovao Jokovića

Mučna atmosfera na kongresu duboko podijeljene stranke kulminirala je već prilikom obraćanja novoizabranog predsjednika Vladimira Jokovića, kada mu je neko od delegata opsovao majku. „Rat“ pobjednika i poraženih, uprkos pozivu novog lidera da treba očuvati jedinstvo partije, nastavljen je i nakon završetka, ali i na društvenim mrežama.
Ko je psovao Jokovića
Portal AnalitikaIzvor

I osmi vanredni kongres Socijalističke narodne partije, na kojem je ozvaničen kraj skoro dvanaestogodšnje vladavine Srđana Milića a nekad najjača opoziciona partija dobila novog lidera Vladimira Jokovića, nije prošao bez teških riječi i uvreda. Na kraju, bilo je i koškanja, guranja, ali i - pesničenja.

Psovka za „​dobrodošlicu“

Na snimku objavljenom na Ju tjubu, prilikom njegovog govora čuje se glasna psovka upućena Jokoviću.

- Da mi je neko prije dvadesetak dana rekao da ću biti kandidat, a ne predsjednik Socijalističke narodne partije, rekao bih mu da ima bujnu maštu. Nikad za tim nijesam imao želju, ali došao je jedan trenutak kada sam morao to da prihvatim i da preuzmem odgovornost, kazao je Joković.

- Od koga, majku ti j...m. Kad si shvatio - dobacuje neko od učesnika kongresa. Zatim ga neko ućutkuje, a ovaj kratko nastavlja, pa se nakon kratkotrajnog žamora sve smiruje.

Jokovića je ova psovka iznenadila, ali je vrlo brzo nastavio govor.

- Dobro, nervoza je malo prisutna, ali nadam se da će proći - kazao je novi lider SNP-a i na kraju rekao da u partiji ne bi trebalo da se iko osjeća pobjednikom ili poraženim.

Prilikom proglašenja rezultata glasanja na kongresu bilo je tenzija. Pobjednici su aplaudirali, a iz poraženog tabora čuo povik jednog od delegata: „Doviđenja, idem u Front“.

Ko je malo nervozan

Neki portali su objavili da je Slobodan Čavor, predsjednik cetinjskog odbora SNP, vidno iznerviran što nije prošao „njegov“ kandidat, opsovao majku novom lideru ove partije Vladimiru Jokoviću. Međutim, da li je to uradio on ili neko drugi iz njegovog okruženja na kongresu teško je utvrditi, a sam Čavor nije demantovao te informacije na portalima.

Čavor važi za jednog od najtvrđih pristalica bivšeg predsjednika SNP-a Srđana Milića.  Inače, poznat je i po incidentu koji se desio sredinom septembra prošle godine na sjednici Glavnog odbora SNP-a, kada se utvrđivalo kako će ta stranka izaći na oktobarske izbore i redosljed kandidata za poslanike na izbornoj listi.

Atmosfera na sjednici bila je na ivici incidenta, a kulminacija je bio kratki fizički obračun Slobodana Čavora sa Cetinja i Sava Palikuće iz Herceg Novog. Čavor je ošamario Pali kuću zbog toga što je on kritikovao politiku Srđana Milića. Palikuća je naveo da je Milić upropastio SNP, što je revoltiralo Čavora koji je ošamario Palikuću. Teži incident je izbjegnut zahvaljujući prisebnosti vrha stranke.

Pesničenje i Fejsbuk

I nakon završetka kongresa nastavljene su tenzije prilikom izlaska poslanika. Pojedinci su se koškali i razmjenjivali uvrede, ali do ozbiljnijeg sukoba nije došlo. Opet, pojedini učesnici kongresa tvrde da je pesnicom udaren u glavu i najmlađi predsjednički kandidat Goran Dašić. „Rat“ pristalica poraženih i pobjednika nastavljen je i na društvenim mrežama.

Tako u Fejsbuk prepisci dva učesnika kongresa SNP, Žarka Pajovića i Mika Mojaševića, stoji da su sijevale i pesnice.

Mojašević pita: „A ko je kretao na tebe pesnicom Žarko“

Pajović: „Prvi ti“

Mojašević: „Nego ti je krivo što ti izgubi Snežana“

Pajović: „Miko zaletijo si se na mene, ni jednu tebe riječ nisam uputijo, tu su protrčali neki ljudi razdvojili nas i mene obezbeđenje udaljilo, ti nisi bio ni delegat, ni u glavnom odboru, zašto su te doveli? Nemoj više da si mi i jedan kometar uputijo“

Mojašević: „Nemoj da lažeš, lažeš to javno“.

Novi lider SNP-a je poručio da neće biti pobijeđenih i pobjednika i da mu je osnovni zadatak da sačuva jedinstvo u ovoj nekada najjačoj opozicionoj stranki. Lijepa zamisao. Samo, da li će uspjeti da pomiri zavađene partijske drugove, ili će stranka i nakon ovog kongresa krenuti u dva smjera?

(Pobjeda)

 

Portal Analitika