Svijet

Tramp raspušta savjetodavna tijela?

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da raspusti oba savjetodavna tijela Bijele kuće.
Tramp raspušta savjetodavna tijela?
Portal AnalitikaIzvor

"Radije nego da pritiskam biznismene, stavljam tačku na Savjet za proizvodnju i Strateško-politički forum", objavio je Tramp na Tviteru.

Nakon što je Tramp saopštio da se SAD povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, savjetodavna tijela Bijele kuće napustili su vlasnik Tesle, milijarder Ilon Mask, i direktor Volt Diznija Robert Iger. Već tada je krenulo rasipanje savjetodavnih tijela, čiji su članovi biznismeni iz najuticajnijih američkih kompanija.

Posljednja u nizu bila je ostavka generalnog direktora farmaceutske kompanije "Merck & Co Inc", Keneta Frejzera, koji je prije dva dana saopštio da napušta Američki savjetu za proizvodnju.

Pored Frejzera ostavke u savjetodavnim tijelima podnijeli su: Kevin Plank direktor kompanije Ander armor, Brajan Krzanič iz Intela, Skot Paul iz Alijanse za američku proizvodnju, Ričard Trumka predsjednik neprofitne organizacije AFL-CIO, Inge Tulin direktor kompanije 3M i Denise Morison iz kompanije Cempbel Soup.

Trampov odnos prema rasizmu, neonacizamu i neredima u saveznoj državi Virdžiniji izavao je lavinu negativnih komentara.
Trampa kritikuju i ljevica i desnica, jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izričito osudio pokret bijelih suprematista.

Portal Analitika