Zanimljivosti

Melburn najbolji grad za život na svijetu

Melburn je sedmu godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život na svijetu, prema izvještaju Ekonomista.
Melburn najbolji grad za život na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj je rangirao 140 gradova u svijetu po stabilnosti, zdravstvenoj zaštiti, kulturnim sadržajima i zaštiti sredine, obrazovanju i infrastrukturi.

Među prvih deset su Beč, Vankuver i Kalgari u Kanadi, Adelejd i Pert u Australiji, Okland na Novom Zelandu, Helsinki i Hamburg.

Melburn, drugi najveći australijski grad i glavni grad države Viktorije, dobio je najviše ocjene za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i infrastrukturu.

Gradonačelnik Robert Dojl rekao je da je riječ o velikom uspjehu kojim svi građani treba da se ponose, ali i napomenuo da to ne znači da je grad savršen.

"Nastavićemo puno da radimo svaki dan kako bi Melburn bio još bolji i kako bismo stvorili pravedniju, sigurniju i snažniju državu za sve njene građane", rekao je premijer Danijel Andrjus.

Sidnej, najveći australijski grad, zbog prijetnje terorizma drugu godinu zaredom nije ušao u prvih deset i nalazi se na 11. mjestu.

Među najgorim gradovima za život na svijetu su Damask, Lagos u Nigeriji, Tripoli, Daka i Port Moresbi na Papui Novoj Gvineji.

(Hina)

Portal Analitika