Kultura

Brajović uputio saučešće porodici Lompar

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je, povodom smrti uglednog stvaraoca Mladena Lompara, telegram saučešća njegovoj porodici.
Brajović uputio saučešće porodici Lompar
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je u telegramu naveo da je Lompar bio istaknuti crnogorski umjetnik nesvakidašnjeg dara, čije je stvaralaštvo izviralo iz daleke crnogorske istorije i tradicije, a uviralo u savremene književne tokove i pravce koji su našu književnost ucrtavali u mapu evropske i svjetske umjetnosti.

„Mladen je navodi, bio nepokolebljivi intelektualac, hrabre misli i djela u teškim vremenima za Crnu Goru i njenu budućnost“, kaže se u telegramu Brajovića.

Prema njegovim riječima, Lompar je umio da vidi i predvidi, da reaguje i savjetuje, ali i da mudro obuzda sebe i druge, kako bi se sačuvao građanski mir i poštovanje, a prije svega crnogorski identitet i kultura.

„Iza njega će ostati ljudsko i umjetničko djelo kao neprocjenjivo kulturno nasljeđe iz kojeg će buduće generacije crpiti građu kao što je on iz dukljanskih i crnogorskih legendi i istorije, znajući da je ljudsko - prolazno, a duhovno – vječno“, zaključio je Brajović.

Mina

Portal Analitika