Društvo

Spriječen uvoz 31 tone piletine zaražene salmonelom

Crnogorski inspektori spriječili su da na tržište dospije 27 tona pilećeg bataka, 3.770 kilograma piletine za roštilj, te 690 kilograma dagnji zaraženih opasnom bakterijom salmonelom, navodi se u Izvještaju o radu inspekcijskih službi Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove za jul, u koji su Dnevne novine imale uvid.
Spriječen uvoz 31 tone piletine zaražene salmonelom
Portal AnalitikaIzvor

Naime, samo tokom jula, od ukupnog broja pošiljki hrane životinjskog i neživotinjskog porijekla, ali i hrane za životinje, pristiglih za uvoz, vraćeno je ili uništeno ukupno 178 tona.

Inspektori su tako spriječili da se na crnogorskom tržištu pojavi i gotovo dvije tone paprika (1.895 kilograma), a za koje je ustanovljeno prisustvo insekticida dimetoat, odnosno ometoat, koji se koriste za uništavanje štetočina, za čak četiri i po puta više nego što je dozvoljeno.

Zbog povećanog prisustva iste materija nije dozvoljen plasman više od 2.400 kilograma grožđa, dok je početkom jula, kod isporuke 638 kilograma krastavaca ustanovljeno gotovo dvostruko veće prisustvo supstance Hlorpirifos, koje se u povrtarstvu i ratarstvu koristi za suzbijanje zemljišnih štetočina.

Zbog prisustva teških metala, odnosno žive, uništeno je 8.611 kilograma sabljarke u filetu. Zbog prisustva salmonele i ešerihije koli, uništeno je 690 kilograma dagnji.

Podaci pokazuju i da kod 15.000 kilograma sporne hrane za životinje nije označeno prisustvo kokcidiostatika, koji je namijenjen za uništavanje ili usporavanje protozoa koje izazivaju bolesti kod životinja.

Izvor: Dnevne novine/Cdm

Portal Analitika