Društvo

Barski maslinari očekuju umjeren rod i kvalitetnije ulje

Ovogodišnji rod maslina neće biti rekordan, ali će biti znatno veći od prošlogodišnjeg, najavio je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković. Zbog povoljnih klimatskih uslova očekuje i znatno kvalitetnije ulje.
Barski maslinari očekuju umjeren rod i kvalitetnije ulje
Portal AnalitikaIzvor

- Može se očekivati osrednji rod masline i kvalitetnije ulje. Nije bilo kiše i to je povoljno za maslinu, jer je štiti od mušice. Velika suša i visoke temperature odgovaraju maslinama, jer mušica ne može da opstane, tako da su plodovi za sada očuvani i zdravi - kazao je Alković Pobjedi.

Podsjetio je da je prošlogodišnji rod bio loš zbog padavina, kao i da posljednje tri godine nije bilo značajnijeg roda masline u barskoj opštini.

- Maslinova mušica je lani uništila gotovo čitav rod, jer je ljeto bilo vlažno, tako da sada očekujemo mnogo bolji rod - rekao je Alković i dodao da savjetodavna služba konstantno prati razvoj maslinove mušice.

Zima im prija

- Ako bi bilo potrebe za zaštitu, Savjetodavna služba bi obavijestila naše udruženje i mi bismo barskim maslinarima proširili tu informaciju - izjavio je Alković i objasnio da oštra zima i niske temperature tokom zimskih mjeseci pogoduju maslinama.

- Tokom zime je bilo ekstremno hladno, što je uticalo povoljno na većinu maslina, ali je i pravilo štete pojedinim područjima pod maslinama. Uglavnom, hladno vrijeme nije posebno loše uticalo na masline, jer kada je zima hladna i kad padne snijeg očekujemo da će biti roda i uglavnom se to obistini - kazao je Alković, koji procjenjuje da u barskoj opštini ima 150.000 stabala masline, od čega 120.000 starih i 30.000hiljada novozasađenih.

- Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima pola miliona maslina, ali niko to ne može precizno reći dok se ne napravi katastar maslina. Kad bi se uradio katastar, označila bi se i registrovala svaka maslina - rekao je Alković i upozorio da je za vrijeme građevinskog buma i euforije koja je na primorju vladala prije desetak godina posječeno mnogo maslina. Naveo je i da posljednjih godina raste broj novozasađenih maslina.

- Svake godine po nekoliko hiljada maslina se zasadi posredstvom našeg udruženja. Podijeli se po dvije-tri hiljade stabala uz pomoć Ministarstva poljoprivrede - kazao je Alković i dodao da se trude da kontrola bude veća nego ranije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: mneruralportal.me

Portal Analitika