Politika

Vučurović: Iza progona i diskriminacije Srba u CG stoje bivši Srbi

Predrag Sekulić saopštava čiste neistine o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori. Pošto spada u ,,viđenije’’ konvertite u DPS-u, one koji su bili poznati kao perjanice borbe za srpstvo s početka i sredine devedesetih godina, sada kad je promijenio dres uvijek mora da se dokazuje raznim nebulozama poput ove poslednje - navodi se u reagovanju Jovana Vučurovića, portparola NSD, poslanika Demokratskog fronta.
Vučurović: Iza progona i diskriminacije Srba u CG stoje bivši Srbi
Portal AnalitikaIzvor

''Ali, u ovom slučaju, Sekulić ima problem sa Vladom Crne Gore i njenim podacima iz 2015. godine koji govore da je u državnoj upravi zaposleno tek oko 7 odsto Srba. Ako se zna da je, prema rezultatima popisa koji je sproveo DPS, Srba u CG trećina, dolazimo do činjenice da su Srbi teško diskriminisani. Sekulić možda ne vjeruje u podatke Vlade koji su saopšteni za vrijeme dok je premijer bio Milo Đukanović, jer je u međuvremenu promijenio stranu u aktuelnom sukobu u DPS-u, ali to mu ne daje za pravo da podmeće i priča gluposti. Posebno je licemjerno kada Sekulić saopšti kako Srbi dijele sudbinu ostalih građana CG, a prema istim podacima Crnogorci čine oko 82 odsto zaposlenih u državnoj upravi, a na popisu ih je manje od 45 odsto'', kazao je Vučurović. 

Vučurović u reagovanju poziva Sekulića da ako ima neke druge podatke, kojima će demantovati ove koje nudi Vlada CG, neka ih javno saopšti. 

''Naravno, dvije godine kasnije, broj Srba u državnoj upravi je ispod 5 odsto, projekat asimilacije se pojačava, nastavljaju se obračuni sa srpskim jezikom, kojim govori ubjedljiva većina građana CG, progon SPC i udar na tradicionalne i duhovne vrijednosti Crne Gore. A kako tek da se tretira priznanje takozvane države Kosovo ili podrška toj lažnoj tvorevini u UNESCO osim kao direktni akt neprijateljstva režima prema Srbima. Takođe, DPS-u je vjerovatno prirodno da se Srbi, članovi NSD, nevini nalaze u zatvoru i da se montiraju optužbe protiv političkih predstavnika srpskog naroda. Sramno je da Sekulić govori da više Srba podržava DPS nego nas iz opozicije, jer da je to tačno ne bi samo 5 odsto Srba radilo u državnoj upravi nego znatno više. Ne bi nas iznenadilo da on Srbe tretira kao nestručne i kao osobe koje nemaju potrebe, kao drugi, da imaju redovnu platu i budu zaposleni u državnoj administraciji. Ali su, po Sekuliću, zadovoljni da izađu i zaokruže DPS, kako bi onih koje je ova partija opljačkala i ponizila bilo što više, a Srbima ništa nije potrebno, samo je važno da su Sekulić i društvo srećni i zadovoljni'', ističe Vučurović.
 
Prema njegovom mišljenju statistički podaci jasno govore  o diskriminaciji, ne zavise od Andrije Mandića, već od onih koji su stvorili aparthejd u CG. 

''I nije problem u Andriji Mandiću i drugim srpskim političarima, koji su zajedno sa svojim narodom u svakoj prilici i situaciji, nego je problem u Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću i drugima iz DPS-a koji su bili Srbi dok im je to bilo profitabilno, a onda su zbog novog vlastitog interesa promijenii sve, okrenuli se protiv svoga naroda i postali antisrbi. Nije to ništa novo, poznati su slučajevi konvertita i u tzv. NDH, u kojoj su najekstremnije ustaše bili oni čiji su preci bili Srbi, a oni su pred svojim novim sunarodnicima morali da se dokazuju da su raskrstili sa vlastitom prošlošću tako što su počinili zločine nad svojim rođacima. U CG je svakako najpoznatiji slučaj Sekule Drljevića. I u današnjoj CG imamo dosta konvertita, a što se tiče konkretne akcije kojom bi se nanijelo zlo Srbima u CG, to im ne preporučujemo da rade'', navodi Vučurović.

Kako dalje navodi Ustav CG, makar u formalnom smislu nije prepreka da se smanjuje stepen diskriminacije, a politika koju predstavlja Sekulić upravo to tvrdi. 

''Na svaki poziv da se eliminiše diskriminacija, dukljani iz DPS odgovaraju da je to u suprotnosti sa Ustavom. Tako smo i došli u situaciju da su, naprimjer, srpski jezik i ćirilica zbrisani iz javnog života, jer je to, navodno, suprotno sa Ustavom. Najava da će NSD učestvovati u izradi Deklaracije o djelovanju za opstanak srpskog naroda i činjenica da pojačavamo borbu za prava Srba, ponovo je na noge digla šovinističke krugove u DPS-u, a naročito one oko te stranke koji čekaju svaku priliku da se primaknu gazdinoj trpezi. Jer samo šovinisti ili politički laici mogu biti protiv naših predloga da Srbi u CG budu ravnopravan i konstitutivni narod, da se ustavno definiše takav njihov status, kao i status srpskog jezika i ćirilice, da se pod hitno prekine sa udarom na SPC, spriječi diskriminacija u školama i prilikom zapošljavanja, i da se prekine sa političkim progonom ljudi samo zato što pripadaju srpskom narodu. Dakle, ovo su predlozi koji mogu smetati samo onima, na vlasti ili u opoziciji, koji žele da se nastavi asimilacija srpskog naroda i njegovo pretvaranje u manjinu, što NSD i DF neće dozvoliti'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika