Društvo

Cungu: Ne možemo biti nosioci aktivnosti ali pružamo svu potrebnu pomoć

Povodom slučaja presušenog ušća Bojane o kojem mediji aktivno pišu oglasio se predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, koji je saopštio da su povodom ovog problema već obavijestili smo usmeno i pismeno nadležne institucije Crne Gore – Upravu za vode i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. On je dodao da zbog zakonskih nemogućnosti, ne može se očekivati od nas da budemo nosiociovih aktivnosti ali da pružaju svu potrebnu pomoć kako bi se spriječilo propadanje jednog od najznačajnijih resursa ovog područja.
Cungu: Ne možemo biti nosioci aktivnosti ali pružamo svu potrebnu pomoć
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje predsjednika Opštine Ulcinj, Nazifa Cungua prenosimo integralno.

U toku jučerašnjeg dana, zahvaljujući medijskoj slobodi, kojom se svakome daje mogućnost da o bilo kojoj temi iznosi svoje mišljenje, bez obzira na svoju stručnost i kompetentnost, u javnosti jedato više saopštenja povodom zatvaranja desnog ušća rijeke Bojane. Neko zbog neznanja neko zbog prisvajanja sitnih političkih poena pokušava prebaciti dio odgovornosti  za ovaj problem na Opštinu Ulcinj. 

Mada mislimo da nema građanina Ulcinja koji to ne zna, podsjećamo da je rijeka Bojana, cijelo njeno korito, Ada i ušće u zoni morskog dobra, te Opština Ulcinj, nažalost, nema nikakvih nadležnosti nad tim područjem. I pored toga, odmah po saznanju da se ovaj problem izrazio više od uobičajenog za ovo doba godine, obavijestili smo usmeno i pismeno nadležne institucije Crne Gore – Upravu za vode i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. U toku protekle sedmice su sa navedenim institucijama, dogovorene konkretne aktivnosti, odnosno angažovanje potrebne mehanizacije koja će raditi na postepenoj normalizaciji situacije. Uprava za vode je i u toku 2014. godine raspisala javni poziva za izbor firme koja će vršiti otklanjanja i otkup viška materijala iz prostora desnog rukavca rijeke Bojane, na koji se nažalost niko nije javio. 

Opština Ulcinj će i u toku trajanja radova a i ubuduće pružiti svu neophodnu pomoć radi rješavanja ovog problema, međutim zbog zakonskih nemogućnosti, ne može se očekivati od nas da budemo nosiociovih aktivnosti.

Uvjeravamo građane Ulcinja i Crne Gore, da će Opština Ulcinj i državni organi Crne Gore, preduzeti sve potrebne mjere i sačuvati rijeku i Adu Bojanu i neće dozvoliti propadanje  jednog od najznačajnijih resursa ovog područja.

Portal Analitika