Društvo

Medojević se obratio pismom predstavnicima pravne struke

Predsjednik PZP-a Nebojša Medojević, uputio je otvoreno pismo pravnoj struci, Udruženju pravnika, Udruženju sudija, sudijama Ustavnog suda, Advokatskoj komori, NVO koja se bave ljudskim pravima, monitoringom tužilaštva i pravosudja i pregovora sa EU, pravnicima. U pismu navodi da se protiv pojedinih članova DF-a vrši politički progon.
Medojević se obratio pismom predstavnicima pravne struke
Portal AnalitikaIzvor

Koristim ovu priliku da vam se javno obratim kao predsjednik Pokreta za promjene, paralmentarne stranke, ali i kao osumnjieni u jednom montiranom procesu sa političkom i ličnom pozadinom, i na kraju kao gradjanin ove države.

 SvJedoci ste da se od dana prethodnih parlamentarnih izbora 16.10.2016. godne Specijalno državno tužilaštvo intenzivno bavi djelovanjem Demokratskog Fronta, najjače paralementarne opozicioen grupacije i da se protiv lidera, funkcionera, članova vodi više krivičnih postupaka. Demokratski front je odmah principijelno jasno politički okarakterisao ovakvo postupanje Specijlanog državnog tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, kao protivustavni i protivzakoniti politički progon, tešku zloupotrebu službenog položaja, ugrožavanje ključnih vrijednosti koje su zagaratovane Ustavom ove zemlje.

 Politička borba je dio našeg posla i ja vas više neću opterećivati sa političkim aspektima ovog progona.

 Obraćavam se javno, zbog sistematskog kršenja ljudskih prava i sloboda i osnovnih ustavnih prinicipa koji garantuju osnovna ljudska prava osumnjičenim u krivičnim postupcima i koja sprečavaju torturu, mučenje i pribavljanje dokaza nezakonitim i protivustvanim sredstvima.

 Radi se naravno, o sistematskoj, tendencioznoj i protivustavnoj i protivzakonitoj zloupotrebi instituta pritvora od strane SDT.

 Naime, Ustav Crne Gore predvidja da se pritvor odjedjuje kao krajnja mjera, i da treba da traje što kraće, isključivo ako je to potrebno u cilju nesmetanog vodjenja krivičnog postupka.

 Na žalost, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, uz pomoć i saučesništvo sudova,  ovu mjeru koristi diskreciono, široko tumačeći pravne norme, ne kao izuzetnu mjeru , već kao ključnu istražnu mjeru pritiska, mučenja i torture osumnjičenih, Nerijetko, kao jedinu istražnu mjeru, usled nedostatka pribavljenih dokaza kojima bi morao dokumentovati osnovanost sumnje.

 Naša skorija totalitarna prošlost je puna teških i masovnih kršenja ljudskih prava od strane tužilaštava i policije upravo u primjeni ove mjere koja direktno ugrožava više ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda. Neosnovano zadržavanje u pritvoru i sprovodnje fizičke i psihičke torture , radi prisiljavanja osumnjičenih da pod torturom daju iskaze koje od njih traži policija ili tužilac su najjasniji znak totalitarnih političkih poredaka, diktatura i predstvljaju opasan recidiv prošlosti, koji mora biti snažno osudjen , prije svega od stručne javnosti, tj pravne struke, strukovnih uduženja , sudija ustavnog suda i NVO koja se bave monitoringom kršenja ljudskih prava i sloboda, radom policije, tužilaštva i sudova, pregovorima sa EU.

 Kao što znate, danas 15.08.  ističu tri mjeseca od kako su direktor PzP Dejan Vujsić, tehnički sekretar u PzP Željko Šćepanović i gradjanin BiH Momir Nikolić , u pritvoru, osumnjičeni da su navodni članovi navodne kriminalne organizacije, čiji sam ja navodno šef. Ne ulazeći u meritum ovog apsurdnog monitranog slučaja sa političkim i ilčnim motivom GST Katnića, koristim ovu priliku da vam predstavim samo neke činjenice koje bi vam pojasnile trenutno stanje stvari:

Sva četvorica smo osumnjičeni i od strane SDT je tražen naš pritvor, a da nije podnijeta NIJEDNA krivična prijava protiv bilo koga od nas. Nijedan kompetetni državni organ za otkrivanje krivičnog djela pranje novca NIJE podnio nijednu krivičnu prijavu – Uprava policije, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca i finasiranje terorizma, Državna revizorska institucija. Istraga se vodi na lični zahtjev GST Milivoja Katnića. Ovaj presedan dovoljno govori u prilog mojoj konstataciji da postupanje Milivoja Katnića u ovom predmetu nije profesionalno, objektivno, zakonito i da kao takvo mora biti sankcionisano od starne njegovog pretpostavljenog, tužilačkog savjeta, ali i javno okarakterisano kao opasno ugrožavanje ustavom zagarantovanih prava i sloboda i odbačeno od starne struke i najšire javnost kao modus operandi rada tako važnog državnog organa , u jednoj državi koja pledira da bude pravne i demokratska, koji svojim djelovanjem može ugroiti prava i slobode ljudi.

 Imajući u vidu da je Vrhovni državni tužilac  06.07.2017.godine  dao Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje povodom zahtjeva za odredjivanje pritvora Nebojši Medojeviću, poslaniku u Skupštini Cren Gore i Predsejdniku Pokreta za Promjene, u kojem se, izmedju ostalog navodi da,

 „imajući u vidu da se mjera pritvora odredjuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vodjenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati odredjivanje pritvora protiv N.M., kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i medjunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru. 

 Dalje se navodi da se po potrebi i mogućnosti, mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjedjenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima“

 Imajući da je ovo obavezujuće uputsvo , na osnovu čl.131 i 132 Zakona o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i odredjivanje pritvora, podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv N.M., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore je Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje, cijenimo da se isti odnos mora imati i prilikom odredjivanja produžavnja pritvora osumnjičenih Momira Nikolića, Dejana Vujisića i Željak Šćepanovića.

 Imajući u vidu da je SDT osumnjičilo Nebojšu Medojevića za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, i da je njemu obavezujućim uputstvom Vrhovonog državnog tužioca Ivice Stankovića, omogućena odbrana sa slobode, onda je pravno neosnovano da lica koja su , od strane SDT osumnjicena da su članovi kriminalne oragnizacije , budu i dalje u pritvoru, jer je nesumnjivo da oni , ni po zathjevu SDT , kao lica kja su osmnjičena da su samo izvršavali naloge i instrukcije Medojevića, ne mogu uticati na nesmetano vodjenje postupka, što je i svrha oderdjivanja pritvora.

 Posebno, što se radi o licima koja nikada nijesu osudjivana i za koje ne postoji nikakva evidencija bezbjednosnih službi da su članovi neke kriminalne organizacije.

Kao i u slučaju Medojevića, i u slučaju Nikolića, Vujisića i Šćepanovića, se po potrebi mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjedjenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima

 U korist ovog zahtjeva, napominjemo da su svi osumnjičeni u ovom postupku do sada maksimalno poštovali svoej obaveze u krivičnom postupku

 

·         da su se odazivali svakom pozivu tužuilaštva, a osumnjičeni Momir Nikolić 3 putaod čega jednom  jednom i pred tužilaštvom Republike Srpske

·         da se navodno krivično djelo desilo u periodu prije 10 mjeseci

·         da su svi predloženi svjedoci, takdoje dugogodišnji članovi, aktivisti Pokreta za promjene

·         da je osumnjičeni Nebojša Medojević , na poziv SDT, dostavio i password na svom ličnom kompjuteru, i ako je mogao da iskoristi zakosnke mogućnosti za koje je znao,da to ne uradi

·         da je Pokret za promjene, dostavio sva tražena dokumenta specijlanom policijskom timu

·         da ne postoji nijedna krivična prijava protiv soumnjičenih za krivično djelo za koje su osumnjičeni, ni od strane policije, niti od kompetetenih državnih organa koja su po Ustavu i zakonu ovlašćenja da vrše nadzor i provjeravaju finansiranje političke partije Pokret za Promjene i to – Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Državna revizorska institucija. Ove institucije imaju kvalifikovane i kompetetne stručnjake za otrivanje eventualnih sumnjivoh transakcija koje bi mogle poslužiti  SDT za pokretanje itražnog postupka i utrdjivanje krivice. Kako se radi o visokosifitciranom krivičnom djelu koje se obavlja preko domaćih i inosotarnih finansijskih institucija, „off shore“ firmi, advokatskigh kancelrija i ima medjunarodni karakter, za efikasnu istragu su , ključna ekspertska mišljenja kvalifikovanih državnih institucija. Kako izvidjaj i sitraga o ovom slučaju traje više od 9 mjeseci, a da niejdna od navedenih državnih institucija nije podniejla nikakvu krivičnu prijavu (na šta su obavezni po zakonu, u slučaju da utrde osnov sumnje da se radi o sumnjivim transakcijama koje mogu predstvljati pranje novca) cijenimo da je SDT imao dovoljno vremena da prikupi sve iformacije i dokaze i da je perstala potreba za zadržavanjem u priotvoru osumnjičenih Momira Nikolića, Dejana Vujisića i Željka Šćepanovića

·         da osumnjičeni imaju pravni interes da se postupak vodi efiaksno i da se što prije dodje do istine

 Na kraju, ako je obavezujućim uputstvom Vrhovnog državnog tužioca galvnoosumnjičeni kao šef organizovane kriminalne grupe, Nebojša Medojević, poslanik u Skupštini Crne Gore i Predsjednik političke partije Pokret za promjene, diobio pravo da se brani sa slobode, bez opasnosti za nesmetano vodjenje postupka, ne postoji niti pravni osnov, niti potreba , niti pravna logika, da se osumnjičenim Momiru Nikoliću, Dejanu Vujisići i Željku Šćeopanoviću, produžava pritvor jer su oni i od starne SDT osumnjičeni da su kao članovi ove grupe, tj Pokreta za promjene, postupali u skaldu sa instrukcijama Medojevića.

Poštovana gospodo pravnici,

Cijenim da Crna Gora mora težiti idealu pravne države i poštovanju univerzalnog principa da je zakon jednak za sve. Imajući u vidu posebnu osjetljivost ovih procesa jer se radi o političkom i pravnom institucionalnom progonu parlementarnih političkih stranaka i da u pritvoru Mihailo Čadjenović, bliski saradanik Andrije Mandića, Predsjednika NOVE, nevin leži već sedmi mjesec, a Nikolić, Vujisić i Šćepanović nevini leže već tri mjeseca, pozivam vas da poštujući standarde vaše struke, Ustav Crne Gore, zakone i prihvaćene medjunarodne standarde i praksu koji se bave pitanjima pravnog osnova i potrebe i zloupotrebe odredjivanja pritvora, javno reagujete i spriječite fizičku i psihičku torturu kojim su izloženi pritvoreni funkcioenri , članovi i aktivisti Demokratskog fronta.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika