Društvo

NP Lovćen: Svi raspoloživi resursi u gašenju požara (FOTO)

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, zajedno sa načelnikom Službe zaštite Aleksandrom Zuberom i komadirom cetinjske vatrogasne jedinice Predragom Moštrokolom, obišli su danas požare koji danima bukte na teritoriji prijestonice.
NP Lovćen: Svi raspoloživi resursi u gašenju požara (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Najkritičnije je na teritoriji Nacionalnog parka Lovćen u kojem su zahvaćene velike šumske površine, a u akciji gašenja pored pripadnika Službe zaštite Prijestonice učestvuju službenici NP ''Lovćen'', pripadnici Vojske Crne Gore, kao i Direktorata za vanredne situacije čiji su vazduhoplovi tokom dana učestvovali u gašenju požara, kao i helikopterska jedinica.

- Sve vatrogasne ekipe su danonoćno na terenu, a zbog jakog vjetra požare je teško obuzdati, tako da su bile ugrožene i kuće na tom području. Proteklih dana požar je ugrožavao objekte u Nacionalnom parku ''Lovćen'', ali su svi su odbranjeni hrabrom intervencijom naših vatrogasaca i pripadnika Službe zaštite Nacionalnog parka – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Na teritoriji iznad Bajica i u Ćeklićima požari su proteklih dana izazivali detonacije zaostalih mina iz Drugog svjetskog rata, čime su životi pripadnika Službe zaštite Prijestonice bili ugroženi. Srećom, u požarima koji već više od mjesec dana bukte na teritoriji prijestonice niko nije stradao.

lovcen14082

- Prijestonica u ovoj teškoj situaciji ima snažnu podršku Direktorata za vanredne situacije, kao i Vojske Crne Gore i svih državnih organa. Direktorat će pružati pomoć u gašenju požara na našoj teritoriji i njihovi vazduhoplovi će i narednih dana učestvovati u akciji gašenja. Veliki problem nam stvara jak vjetar, zbog čega i avioni Direktorata nijesu mogli učestvovati u akcijama – kazao je gradonačelnik Bogdanović i dodao da je najbitnije da se sačuvaju životi, kao i imovina ljudi. 

Vatrogasne ekipe cetinjske Službe zaštite i spašavanja, osim na Lovćenu, bore se sa vatrenom stihijom u mjestima Ćeklići i Građani.

lovcendanas1lovcendanas5

 

Portal Analitika