Društvo

Šoć: Ako se Jokiću oduzme državljanstvo, on ne može biti gradonačelnik

Ako se gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću oduzme crnogorsko državljanstvo, on više neće moći da vrši javnu funkciju, ali može neko drugi iz redova opozicije, jer razlog gubitka funkcije sa pravnog aspekta nije politički, nego dolazi spolja, kazao je za Portal Analitika advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć.
Šoć: Ako se Jokiću oduzme državljanstvo, on ne može biti gradonačelnik
Portal AnalitikaIzvor

"Ako je Jokić kao ostali građani, mora da se podvrgne zakonu, koji je diskriminatorski i glup, jer nema potrebe da se pravi nikakva ekskluziva od crnogorskog državljanstva, a mislim da je ova čitava priča u mnogo čemu pod sumnjom da je politički motivisana. Niko ne traži od ljudi koji igraju košarku da se odreknu američkog državljanstva, zakon se ne poštuje, sem kada se radi o državljanstvu Srbije", kazao je Šoć.

On je dodao da  jedan period nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, bilo je zakonom dozvoljeno da neko ima dvojno državljanstvo, te je pitanje da li ga se Jokić odrekao  i kada.

"On nije mogao da stekne crnogorsko državljanstvo tek tako, morao je da prođe određene procedure, jedna od njih je da li ima drugo državljanstvo. Ako ima, uslov je da podnese zahtjev za ispis tog državljanstva, tako da Jokić nije mogao da dobije crnogorsko državljanstvo a da zavrži državljanstvio Srbije, osim ako se to nije desilo u periodu kada je to bilo zakonom dozvoljeno", dodao je Šoć.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je po službenoj dužnosti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću, odmah nakon što je od Uprave policije dobilo Jokićevo uvjerenje o državljanstvu Republike Srbije dobijenom nakon 3. juna 2006. godine.

jokic

Mediji su prije par mjeseci  objavili Uvjerenje da je Jokić državljanin Srbije  od 11. septembra 2013.  godine te da se nikako nije mogao naći na odborničkoj listi, odnosno nije imao pravo niti da bira, ni da bude biran.

I.D.

Portal Analitika