Abiznis

AEM: Broj priključaka u Podgorici veći od broja domaćinstava

Danas je Agencija za elektronske medije objavila Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika (stanje na 30.06.2017. godine).
AEM: Broj priključaka u Podgorici veći od broja domaćinstava
Portal AnalitikaIzvor

Na dan 30. jun 2017. godine, broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom iznosi 199.412.

U poređenju sa brojem priključaka na kraju februara, za period od dva mjeseca, broj korisnika pay-tv usluga je uvećan za 5.378 ili 2,77%.   

Na kraju posmatranog perioda, broj priključaka koji se odnose na fizička lica je za 2,43% veći od broja domaćinstava u  Crnoj Gori.

Međutim, podaci o broju priključaka pokazuju da je u Podgorici i nekim primorskim opštinama (Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat) broj priključaka značajno veći od broja domaćinstava, dok je u većem broju opština u sjevernoj regiji broj priključaka oko 60% u odnosu na broj domaćinstava. Na osnovu navedenog se procjenjuje da približno 24.000 domaćinstava (oko 12%) još uvijek koristi samo besplatnu (free to air) televiziju.

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,72€. U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 75 televizijska kanala. Posmatrano u odnosu na ukupan obim pruženih usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika, tj. ukupan broj prodatih osnovnih i dopunskih paketa, domaćinstvo koje koristi ovaj vid usluga, mjesečno u prosjeku, za njih izdvaja 10,39€.

Portal Analitika