Svijet

Renoviranje Big Bena trajaće četiri godine

IG Ben, zvono koje se nalazi u čuvenom tornju sa satom u sklopu Vestminsterske palate, 21. avgusta tačno u podne propustiće redovnu zvonjavu, a tako će biti i iduće četiri godine zbog njegovog renoviranja, saopšteno je danas iz donjeg doma britanskog parlamenta.
Renoviranje Big Bena trajaće četiri godine
Portal AnalitikaIzvor

Batovi sata-tornja, puno poznatijeg po kolokvijalnom nazivu Big Ben, koji su posljednjih gotovo 157 godina redovno svakog sata udarali po 13,7 tona teškom zvonu, biće odvojeni od sata.

Zvoniće u važnim trenucima

Treba istaći da će se udarci povremeno i dalje čuti, ali samo u važnim trenucima, na primjer u Novogodišnjoj noći.

"Ovaj program očuvaće dugoročno sat i zaštititi i očuvati njegovo 'stanište', Elizabetin toranj", rekao je Stiv Džegs, koji održava i brine o satu.

Obnova i čišćenje

U sklopu obnove Big Ben će biti razmontiran, a svaki njegov zubac pregledan i obnovljen. I kazaljke će se obnoviti i očistiti. 

Sat će i dalje pokazivati vrijeme, ali tiho. Pokretaće ga moderan električni motor do ponovnog postavljanja originalnog mehanizma.

Obnovom bi se izmijenila crno-zlatna boja okvira nanesena osamdesetih godina te bi se, u skladu s originalnim viktorijanski stilom, na njega trebale nanijeti zelena i zlatna boja.

Portal Analitika