Politika

Joković novi predsjednik SNP-a

Vladimir Joković novi je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP)! Za njega su na Kongresu SNP-a glasala 224 delegata, dok je njegovu glavnu protivkandidatkinju Snežanu Jonicu podržalo 199 njih. Trećeg kandidata za predsjednika SNP-a Gorana Dašića podržala su svega četiri delegata.
Joković novi predsjednik SNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Kongres SNP-a, nekad najjače opozicione stranke na crnogorskoj političkoj sceni, počeo je intoniranjem crnogorske himne.

Na vanrednom, osmom najvišem skupu ove partije, 428 delegata, koliko ih je prisustvovalo  Kongresu, biralo je novog predsjednika između tri kandidata – Vladimira Jokovića, Snežane Jonice i Gorana Dašića.

Sva tri kandidata prisustvovala su Kongresu, kao i nekadašnji lider stranke Srđan Milić, koji je ostavku na mjesto predsjednika partije podnio krajem maja.

- Bez SNP-a nema Crne Gore koja je stabilna, solidarna i prosperitetna - rekao je Milić na Kongresu.

img-3510

Biranje novog predsjednika biće rasplet dugogodišnje krize u SNP-u koja traje sa različitim intenzitetom skoro četiri godine.

Milićeve egzibicije

Lider u ostavci SNP-a Milić, koji rukovodi ovom partijom više od jedanaest godina, očito je, nije uspio da period nakon sedmog kongresa riješi probleme i sukobe sa glavnim akterima Aleksandrom Damjanovićem, sada već bivšim visokim funkcionerom i Dragoslavom Dadom Šćekićem, predsjednikom Opštine Berane.

Nijesu pomogle ni njegove egzibicije sa elektorskim sjednicama Glavnog odbora kojim je ,,eliminisao“ opasnog protivnika Damjanovića. Pritisci i koncepcijske razlike unutar partije bivali su sve žešći pa je ponudio ostavku, a GO mu je prihvatio i zakazao Osmi kongres.

Od 466 delegata, koliko će učestvovati u radu kongresa, njih 310 su izabrani u opštinskim organizacijama, dok 156 čine članovi aktuelnog Glavnog odbora. U tih 310 predstavnika opštinskih organizacija Andrijevica ima četiri predstavnika, Bar 20, Berane 30, Bijelo Polje 29, Budva deset, Gusinje jednog, Danilovgrad devet, Žabljak tri, Kolašin pet, Kotor 11, Mojkovac sedam, Nikšić 26, Petnjica jednog, Plav tri, Plužine pet, Pljevlja 18, Podgorica 88, Rožaje dva, Tivat pet, Ulcinj šest, Herceg Novi 16, Cetinje devet i Šavnik dva predstavnika. 

Pored predsjednika kongres će birati i novi Glavni odbor, koji će ubuduće brojati 100 članova. Kandidati za nasljednika Srđana Milića su u javnim nastupima kazali su da su se kadidovali da bi sačuvali partijsko jedinstvo kao i da SNP, ukoliko budu izabrani, neće prekidati bojkot parlamenta.

Jedan od favorita je Vladimir Joković, iskusan političar, predsjednik OO SNP Plužine i predsjednik Karate saveza Crne Gore. On, kako kažu, ima većinsku podršku svih većih opštinskih odbora, uključujući i one sa sjevera Crne Gore. Na njegovu stranu otvoreno je stao i predsjednik beranske opštine Dragoslav Šćekić i njegove pristalice, najtvrdokorniji oponenti Srđana Milića. Dobri poznavaoci političkih prilika smatraju da pobjeda Jokovića na Kongresu ne bi bila iznenađenje i da bi povećala izglede da se očuva kakvo takvo jedinstvo u SNP-u.

 - Ja se zalažem za uzvišenu ideju jedinstva i očuvanja SNP-a kao i maksimalno angažovanje mladih, stoga mislim da imam prednost u izboru predsjednika partije - kazao je Joković. On smatra da će se izborom novih opštinskih odbora i Glavnog odbora promijeniti struktura sadašnjeg vrha partije, čime će biti uklonjene postojeće tenzije.

S druge strane, Snežana Jonica, bivša poslanica, sekretarka i članica IO GO SNP i odbornica u Skupštini opštine Bar, takođe nije bez šansi za pobjedu, tim prije što pripada struji dosadašnjeg predsjednika Srđana Milića. Mediji naklonjeni, bivšem predsjedniku SNP-a tvrde da je Jonica dobila najviše prijedloga od članova mjesnih odbora te stranke u svim gradovima u Crnoj Gori. Ona je dugo izbjegavala da daje izjave za medije, ali je nakon prihvatanja kandidature kazala da ukoliko pobijedi garantuje veliki i neprestani rad na terenu, stalni kontakt sa članstvom i rješavanje svakodnevnih problema običnih građana Crne Gore.

 - Ponosna sam na ispravnost i istrajnost borbe SNP-a za pravednije društvo, za državu socijalne pravde i pune vladavine prava, iako smo često na tom putu bili sami i napadani sa svih strana, kazala je Jonica.

Javnosti manje poznat je treći kandidat za Milićevog nasljednika Goran Dašić iz Plava. On je bio jedno vrijeme savjetnik u Klubu poslanika SNP-a u parlamentu Crne Gore. Kazao je da očekuje pobjedu na Kongresu, jer, iako je najmlađi, nije manje iskusan od ostalih kandidata pošto je u SNP-u od osnivanja stranke. Smatra da ,,u postojećoj konstelaciji snaga unutar te stranke, samo treći neutralni kandidat može obezbijediti puno jedinstvo SNP-a“.

Poručio je da, ukoliko bude izbaran za predsjednika SNP-a, neće dozvoliti da se bilo koji funkcioner ili član partije nakon Kongresa osjeća poražen. Negirao je da je zaposlen u Komisiji za koncesije, pošto je to ad hok radno tijelo čiji članovi nisu zaposleni u njoj. 

Portal Analitika