Region

Vučić: Kosovo ključno pitanje za ulazak u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne dijeli stav predsjedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvjestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.
Vučić: Kosovo ključno pitanje za ulazak u EU
Portal AnalitikaIzvor

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsjednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić.

"Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije", primjetio je predsjednik , nastojeći da ilustruje ocjenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsjetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nijesu bile spremnije za članstvo nego što je to sad Srbija.

"Ali, to je stvar EU", rekao je i istakao:

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", zaključio je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući prije toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan - kad je zemlja spremna tad može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

"Nije tajna da bih želio da vidim Srbiju prije, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam iznio u izvještaju i vaša vlada zna šta je posrijedi", rekao je Mekalister.

On je takođe rekao da bi želio da se otvori što prije još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

"Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj namjeri prema zemljama regiona", objasnio je Mekalister.

Mekalister je istakao da ne može da da datum, kad je riječ o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kad zatvori svih 35 poglavlja.

(Tanjug)

Portal Analitika