Region

Dubrovnik: Vekselbergu dozvola za gradnju hotela Belvedere

Visoki trgovački sud donio je pravosnažnu presudu kojom se omogućuje početak gradnje novog hotela Belvedere na mjestu starog, koji je svojevremeno bio najluksuznij hotel u bivšoj Jugoslaviji.
Dubrovnik: Vekselbergu dozvola za gradnju hotela Belvedere
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od najpoznatijih stranih investitora u hrvatski turizam, Viktor Vekselberg, prije nekoliko godina kupio je Belvedere za 12,2 miliona EUR, ali je hrvatsko-engleski preduzetnik Zvonko Stojević stavio zabranu na hotel, smatrajući da se u procesu prodaje nijesu poštovala njegova vlasnička prava.

Poslije više godina na sudovima, donesena je pravosnažna presuda u Vekselbergovu korist, što znači da može početi realizacija jednog od najspektakularnijih ulaganja u hrvatski turizam, prenosi seebiz.eu.

Hotel Belvedere otvoren je 1985.godine i odmah je postao okupljalište ondašnje jugoslovenske estradne, sportske i poslovne elite.

Početkom rata se, zbog svog položaja na izbočenoj stijeni preko puta Lokruma, pretvorio u važan borbeni položaj hrvatskih oružanih snaga, pa je teško oštećen.

Radi komplikovanih vlasničkih odnosa, na kosturu Belvedera dvadesetak godina ništa se nije radilo, dok ga nije kupio jedan od najbogatijih ruskih tajkuna, Viktor Vekselberg, koji je u Dubrovniku prije desetak godina otvorio retoran Gil's, današnji 360.

Arhitektonski planovi za novi Belvedere izgledaju prilično impresivno. Projekt potpisuje studio 3LHD, koji je dizajnirao i novootvoreni One Suite Hotel u Srebrenom, najbolje Maistrine hotele u Rovinju, kao i nedavno dovršeni veliki hotel u Kini.

Belvedereov tim nedavno je pojačan menadžerom iz legendarnog švajcarskog hotela Dolder Grand, a ljudi upućeni u projekt tvrde kako će novi Belvedere biti uvjerljivo najluksuzniji hotel na hrvatskoj obali.

Portal Analitika