Abiznis

DAMJANOVIĆ: Aerodromi da ostanu državni

Država ne bi smjela da prepusti većinsko vlasništvo nad Aerodromima, jer je riječ o svojevrsnom monopolu, koji se čuva i u mnogo ozbiljnijim državama nego što je Crna Gora, kazao je poslanik Aleksandar Damjanović.
DAMJANOVIĆ: Aerodromi da ostanu državni
Portal AnalitikaIzvor

"To svakako ne znači da su nepoželjni aranžmani sa ozbiljnim ino-kompanijama koje imaju iskustva u upravljanju aerodromima i koje bi radikalno unaprijedile poslovne, finansijske i ostale performanse naših aerodroma. Na papiru državno, a u praksi, od svog formiranja, partijsko preduzeće sa postojećim načinom upravljanja teško može da odgovori zahtjevima koje građani i privreda traže od modernih aerodroma", rekao je Damjanović za Dan.

U tom smislu je, smatra on, profesionalni menadžment, umjesto postojećeg partijskog nasušna potreba, kako za unapređenje tekućeg poslovanja, tako i za neophodne nove investicije u modernizaciju i proširenje postojećih kapaciteta.

"One koji zagovaraju modele tzv. dugoročnog zakupa, odnosno privatizacije treba prvo pitati da li su perfidno smislili, a ne bi im bio prvi put, da država kao većinski vlasnik Montenegroerlajnza (MA), preuzme na sebe, odnosno izmiri višemilionske dugove prema Aerodromima, pa da potom tako 'spakovanu' kompaniju predaju već poznatom kupcu ili zakupcu. Svaka sličnost, sa nažalost ostvarenim namjerama, u primjeru privatizacije Jugopetrola je namjerna", rekao je Damjanović.

Dan

Portal Analitika