Svijet

Čudesni život i tiha smrt najstarijeg čoveka na svijetu

Preživjeli u Holokaustu Jisrael Kristal koji je priznat kao najstariji čovjek u svijetu umro je danas, mjesec dana prije svog 114. rođendana, javljaju izraelski mediji.
Čudesni život i tiha smrt najstarijeg čoveka na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Kristal koji je živio u Haifi na sjeveru Izraela rođen je 15. septembra 1903. godine u poljskom selu Zarnovu. Godine 1920, kada mu je bilo 17 godina, preselio se u Lođ, gde je kasnije osnovao porodicu i otvorio fabriku slatkiša. 

On je deportovan u Aušvic 1940. godine, gdje je izgubio svoju prvu suprugu i dvoje djece. Kristal nije mnogo govorio o onome što je doživio u Holokaustu. "Dvije knjige bi se mogle napisati samo o jednom danu tamo", izjavio je u intervjuu za izraelski list Harec prije dvije godine. 

Kristal se uselio u Izrael 1950. godine sa drugom suprugom i naselio se u Haifi gjde je nastavio da proizvodi slatkiše. Prošle godine je priznat kao najstariji čovjek na svijetu po Ginisovom svjetskom rekordu. Da bi bio priznat, morao je da predstavi dokumenta koja su izdata u roku od dvije decenije poslije njegovog rođenja kako bi se potvrdilo broj njegovih godina. 

Harec mu je pomogao da nađe listu stanovnika Lođa 1918. godine, njegov izvod iz matične knjige vjenčanih iz 1928, listu onih koji su protjerani u Aušvic. Kada mu je predstavnik Ginisa rekao da je zaista najstariji čovjek na svijetu on je odgovorio da to nije tako velika stvar. Na pitanje koja je formula dugog života, odgovorio je da svako ima svoju sreću i da ona dolazi s nebesa, a da tajne ne postoje. 

Kristal koji je živio više od jednog vijeka i bio svjedok dva svjetska rata rekao je da je svijet u gorem stanju danas. "Svijet je gori nego u prošlosti. Ne sviđa mi se popustljivost, ovdje je sve dozvoljeno. Nekada mladi ljudi nisu bili drski kao što su sada. Oni su morali da misle o profesiji i da zarađuju za život. Bili su stolari, krojači. To danas ne postoji. Danas je sve visoka tehnologija. Stvari dolaze lako, bez napora, bez fizičkog rada. Kada smo mi bili djeca roditelji su nam govorili: ‘Oženićeš se s ovom, ne onom’. Danas djeca sve odlučuju, nekada su roditelji imali poslednju riječ", govorio je on. 

Kristal je svoj bar micva, ulazak dječaka u doba zrelosti u judaizmu, proslavio tek prošle godine, vek kasnije nego što je ubičajeno. (b92)

Portal Analitika