Društvo

Ministarstvo zdravlja: Analize braunila još nijesu gotove, nema mjesta panici

Analize braunila koje su juče povučene iz upotrebe, zbog sumnje da su zaražene stafilokokom, još nijese gotove. Naime, kako je portalu Antena M rečeno iz Ministarstva zdravlja braunile su povučene iz svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Portparol Ministarstva zdravlja Jelena Pelević kaže da funkcionisanje u bolnicama time nije ugroženo jer su povučene samo određene serije nabavljene iz Indije, te da se braunile uvoze i od drugih kompanija:
Ministarstvo zdravlja: Analize braunila još nijesu gotove, nema mjesta panici
Portal AnalitikaIzvor

"Čim rezultati budu gotovi javnost će biti obaviještena. Što se tiče situacije, nema mjesta bilo kakvoj panici, sve je pod kontrolom i sve mjere su preduzete"-navela je Pelević.

Direktor kotorske bolnice Ivan Ilić podsjetimo objasnio je juče za RTCG kako su posumnjali da su braunile kontaminirane:

"Na osnovu medicinskog nalaza smo posumnjali da se može raditi o neželjenom dejstvu i to smo prijavili Crnogorskoj agenciji za medicinska sredstva i resornom ministarstvu"- kazao je Ilić.

Do sada, tvrde nadležni, nijesu registrovane ozbiljnije posljedice po zdravlje ljudi koje bi se mogle povezati sa korišćenjem sumnjivih braunila.

Ministarstvo je o tom slučaju obavijestilo proizvođača i međunarodne partnere koji će, takođe, ispitati ispravnosti tih proizvoda. Formirano je i radno tijelo koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva „Montefarm“, Instituta za javno zdravlje i Zdravstveno-sanitarne inspekcije, a koje će pratiti situaciju na terenu.

Portal Analitika