Kultura

POČINJE SARAJEVO FILM FESTIVAL: Oaza filmske nade

Sarajevski festival uvijek je težio da miri pse i mačke, budi nadu i suočava sa prošlošću cijelu jugoistočnu Evropu. Festival je i ove godine uspio da pomjeri granice u tom pravcu, što jasno pokazuju njegovi gosti, teme i program
POČINJE SARAJEVO FILM FESTIVAL: Oaza filmske nade
Portal AnalitikaIzvor

Filmovi su u vazduhu! Došlo je doba godine kada se Sarajevo pretvara u oazu velikih filmskih imena, festivalskih bisera, nezaobilaznih bioskopskih hitova i domaćih naslova koji najviše obećavaju. Dvadeset treće izdanje Sarajevo film festa biće lansirano večeras u 20:30 sati u Narodnom pozorištu projekcijom filma „The Other Side of Hope“, za čiju je režiju Aki Kaurismaki dobio Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinalu. Ceremoniju otvaranja vodiće glumica Amila Terizmehić.

02-the-other-side-of-hope

Organizatori festivala pobrinuli su se da njihovi gosti i publika budu na slatkim mukama čitave sedmice, sve do petka, 18. avgusta kada se SFF završava. Srećom, festival je i dalje dovoljno „mali“ da bi crveni tepisi uzeli primat nad tvarima koje sinefilima život znače – filmovima koji pripadaju samom vrhu regionalne i svjetske kinematografije. Na „nesreću“, SFF je dovoljno velik da je nemoguće ispratiti sve dobre naslove i prateće programe čiji se tajminzi održavanja preklapaju.

Ipak, program 23. izdanja SFF-a je toliko dobar da je veoma lako izdvojiti najbolje od najboljeg i žrtvovati ponekog filmskog piona da bi se sačuvalo više od jedne kraljice filma. Zato izdvajamo nekoliko obaveznih stanica za sve koji će biti u Sarajevu od 11. do 18. avgusta.

Kliz i Stoun

Na visokom prvom mjestu kotira se gostovanje legendarnog komičara Džona Kliza, koji je jedan od dobitnika Srca Sarajeva, počasne nagrade SFF-a. U srijedu, 16. avgusta u 20:30 sati u Ljetnjem kinu Raiffeisen, čuvenom britanskom glumcu biće uručeno priznanje, nakon čega slijedi projekcija filma „A Fish Called Wanda“. Filmofili su se mnogo puta vratili ovoj kultnoj komediji iz osamdesetih, ali projekcija na SFF-u biće nešto posebno upravo zbog toga što će Kliz biti u publici!

04-dzon-kliz

Posebno uzbuđenje ovogodišnjeg SFF-a je gostovanje drugog dobitnika Srca Sarajeva, američkog reditelja Olivera Stouna. Kontroverzni autor primiće priznanje u nedjelju, 13. avgusta u 20:30 sati u Ljetnjem kinu. I to nije sve!

Stoun će održati masterklas u utorak, 15. avgusta u 15 sati u Kinu Meeting Point nakon projekcije njegovog filma „Snowden“. Osim ovog Stounovog filma, ljubitelji njegove kinematografije moći će da uživaju u njegovim najznačajnijim ostvarenjima po izboru SFF-a.

03-oliver-stoun

U okviru programa „Posvećeno“ biće prikazana igrana ostvarenja „Natural Born Killers“ i „Platoon“, kao i četvorosatni dokumentarni serijal „The Putin Interviews“, Stounovi ekskluzivni razgovori sa Vladimirom Putinom koji su nedavno podigli veliku prašinu u filmskim i vanfilmskim krugovima. Trajanje od 232 minuta jeste izazovno, naročito za festivalsku publiku, ali gledaoci koji budu imali strpljenja da pogledaju „The Putin Interviews“ sigurno neće zažaliti. Čak i ako im se ne dopadne način na koji je Stoun „pristupio“ ruskom predsjedniku imaće mnogo tema za razmišljanje poslije projekcije.

Svjetski krem

Osim Stouna, masterklas će održati Džošua Openhajmer, reditelj fenomenalnih dokumentarnih filmova „The Act of Killing“ i „The Look of Silence“ koji će biti prikazani na festivalu. Openhajmerovo predavanje počeće u nedjelju, 13. avgusta u 15 sati u Kinu Meeting Point.

05-dzosua-openhajmer

Nema sumnje da se mlade filmadžije koje žele da uče od najboljih beskrajno raduju dolasku ovog reditelja koji je pomjerio granice dokumentaristike. Openhajmerovo gostovanje apsolutno odgovara energiji SFF-a, festivala koji je uvijek težio da miri pse i mačke, budi nadu i suočava sa prošlošću cijelu jugoistočnu Evropu. Festival je i ove godine uspio da pomjeri granice u tom pravcu.

U programu SFF-a biće zastupljen najbolji krem sa ovogodišnjih svjetskih festivala. Nakon projekcije Kaurismakijevog filma na otvaranju, uslijediće nekoliko dana čistog pakla za sinefile koji žele da pogledaju što više vrhunskih naslova.

Među njima su „Happy End“ genijalnog Mihaela Hanakea, kanski pobjednik „The Square“ Rubena Estlunda, „Loveless“ maestralnog Andreja Zvjaginceva, „In the Fade“ Fatiha Akina, ljubimac Sandensa „A Ghost Story“ sa Kejsijem Aflekom i Runi Marom, čudnjikavi „Good Time“ sa Robertom Patinsonom, proslavljena saga o sirijskim izbgjeglicama „Jupiter's Moon“, pobjednik Berlinala „On Body and Soul“... Svi filmovi biće reprizirani nekoliko puta, tako da će najizdržljiviji filmofili imati šansu da ih uklope u raspored.

Šareni hitovi

Sarajevski filmski festival njeguje arthouse film, ali ne zaboravlja ni na visoko oktanske bioskopske hitove koji mogu da privuku najšareniju publiku. U okviru Open Air programa, biće prikazani „The Big Sick“ i furiozni „Baby Driver“ koji je raspametio filmofile širom svijeta.

06-poster-the-big-sick

Film „The Big Sick“, jedno je od najuspješnijih indi ostvarenja ove filmske godine, donijeće priču o pakistanskom komičaru koji pokušava da uspije u svijetu stend-apa dok se bori sa bolešću voljene djevojke, mržnjom njenih roditelja i nemogućim predrasudama društva.

Ljubitelji vrhunskih akcija počeli su da balave već kada je objavljen prvi trejler filma „Baby Driver“ sa Kevinom Spejsijem, Džejmijem Foksom i Džonom Berntalom. Projekcije ovog filma, čiji je soundtrack zarazio publiku mnogo prije nego što je održana premijera, biće jedne od najposjećenijih na festivalu sa debelim razlogom.

07-poster-baby-driver

Prvi pogled

Termin prikazivanja filmova iz selekcija „Pretpremijere“ preklapa se sa projekcijama mnogo izvikanijih filmova, ali ove godine krije naslove zbog kojih bi neki možda razmislili da propuste čak i Hanakea i pogledaju njegovo ostvarenje u nekom drugom terminu.

Prvi i nama posebno važan film koji će biti prikazan u subotu, 12. avgusta u 21:45 sati u multipleksu Sinemy City je crna komedija „Slučajevi pravde“ u produkciji crnogorske organizacije The Books of Knjige.

Kako će sarajevska publika reagovati na farmu kamiondžija od kojih se dobija najbolje mlijeko, jednog veoma zlokobnog zeca i šverc tableta „Betangin“? Čak ni publika Herceg Novi film festivala, na kom je film nedavno imao svjetsku premijeru, nije bila potpuno spremna za veoma mračan humor iz kuhinje TBOK.

Pretpremijeru na SFF-u imaće i film „Agape“ u režiji Branka Šmita, sa Goranom Bogdanom u ulozi sveštenika pedofila. Hrvatski glumac, koji je nedavno briljirao u trećoj sezoni FX serije „Fargo“, dolazi u Sarajevo da predstavi ovu veoma kompleksnu storiju i da, kao član žirija, glasa za pobjednika u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma u ovogodišnjoj selekciji.

Posebnu pažnju publike privući će premijera pilot epizode serije „Senke nad Balkanom“ autora Dragana Bjelogrlića. Radnja ovog projekta, koji je najavljen kao politička triler-drama, sa elementima mistike, smješten je u tridesete godine prošlog vijeka u Kraljevini SHS. Prvu od planirane tri sezone serije domaća publika moći će da vidi tek na jesen.

Marija IVANOVIĆ

 

FOTO: FB stranica SFF / indiewire.com / wired.com / damnuglyphotography.files.wordpress.com / slantmagazine.com / impawards.com

 

 

 

 

Portal Analitika