Kultura

KotorArt DBDM: Almira Medunjanin na Ljetnjoj pozornici

Jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinki, Amira Medunjanin nastupiće sjutra na Ljetnjoj pozornici od 22 časa, u okviru 16. KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KotorArt DBDM: Almira Medunjanin na Ljetnjoj pozornici
Portal AnalitikaIzvor

Nju će na sceni pratiti gitarista Anto Gelo, kontrabasista Zvonimir Šestak i džez pijanista Bojan Zulfikarpašić.

Dobitnica prestižne nagrade za Najbolji ženski vokal 2012. godine, koju dodјeljuje francuska Fondacija „Orange“, Amira Medunjanin je nakon gostovanja na albumu „A Secret Gate“ 2003. godine grupe Mostar Sevdah Reunion, snimila je debitantski album „Rosa“ 2005. godine, koji je muzički kritičar Klajv Dejvis proglasio albumom godine. Uslijedili su albumi „Live“ sa snimcima koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo u okviru Jazz Festa Sarajevo, i „Zumra“ u saradnji sa harmonikašicom Merimom Ključo. Album „Amulette“ na kojem su svirali Bojan Zulfikarpašić, Bahar Kalife, Nenad Vasilić, Kim Barton, Valter Kvintus i Vlatko Stefanovski dobio je odlične kritike u uglednim svjetskim medijima. Nakon albuma „Silk And Stone“ snimljenom 2014. u studiju Male koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, snimila je i „Damar“ u studiju „Real World Studios“ Pitera Gabrijela.

Gitarista, kompozitor i aranžer Ante Gelo diplomirao je džez gitaru na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Gracu. Nastupao je na brojnim koncertima i džez festivalima, u poznatim dvoranama, te sarađivao sa Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Tamarom Obrovac, Lijem Harperom, Albertom Marsikom, kao i izvođačima pop muzike. Dobitnik je više Porina.

Kontrabasista Zvonimir Šestak studirao je džez kontrabas prvo na Konzervatorijumu „Kertner Landesk“, te na Univerzitetu u Gracu. Saradnju sa Big bendom Hrvatske glazbene mladeži započeo je 2009. godine, а radio je i sa umjetnicima kao što su Tamara Obrovac, Satoši Inoue, Debora Karter, Sajmon Marolu i Klemens Marktl. Nastupa na džez festivalima i u koncertnim dvoranama širom svijeta. Dobitnik je Nagrade Status Hrvatske glazbene unije i više Porina.

Pijanista, kompozitor i aranžer Bojan Zulfikarpašić nakon školovanja u Mičigenu, zainteresovao se za bogatu tradiciju balkanske muzike. Nakon preseljenja u Pariz 1988. godine, objavio je debitantski album „Bojan Z Quartet“. Uslijedili su „Solobsession“, „Transpacifik“, „Xenophonia“, „Soul Shelter“, „Duo“, te saradnja sa džez muzičarima, Skotom Kolijem, Našitom Vejtsom i Žilijenom Luroom. Nastupio je na više od hiljadu koncerata na najpoznatijim džez-festivalima. Nosilac je titule Viteza reda umjetnosti i književnosti Francuske vlade.

Foto: KotorArt/Edvin Kalić

Portal Analitika