Društvo

Bijelo Polje uskoro dobija novi trg

Opština Bijelo Polje uskoro bi trebalo da dobije dugo očekivani novi i savremeni Gradski trg, pišu Dnevne novine.
Bijelo Polje uskoro dobija novi trg
Portal AnalitikaIzvor

U okviru rekonstrukcije trga završena je kompletna sanacija dijela Ulice slobode do spajanja sa Ulicom 3. januara.

Predstavnik izvođača radova firme “Unipred” Dragoljub Vasić kazao je Dnevnim novinama da je na navedenom potezu urađena atmosferska kanalizacija, složene granitne ploče i postavljena ulična rasvjeta.

“Urađen je i kompletan trg ispred spomenika Palim borcima, a u toku je rekonstrukcija zida u dužini 70 metara koji povezuje trg i gradski park. U ovoj fazi biće popločan kompletan plato do Ulice Tomaša Žižića. Pripreme su u toku i za četvrtu fazu da se poploča prostor do parka umjetnika. Očekujemo da će se planirani posao završiti za nekih desetak dana”, kazao je Vasić.

On je naveo da nakon toga slijedi popločavanje granitnim pločama do parka umjetnika.

“I taj posao trebalo bi da traje desetak dana, a treba očekivati da uskoro počne i realizacija posljednje faze, postavljanje granitnih ploča od Ulice Tomaša Žižića do semafora”, istakao je Vasić.

Prvi čovjek opštine Aleksandar Žurić, prilikom ceremonije ozvaničenja početka radova, kojoj je prisustvovao i premijer Duško Marković, kazao je da će se posao odvijati u dvije faze.

U prvoj fazi promijeniće se podloga i instalacije od mosta prema Nikoljcu, do Tržnog centra Forum, odnosno kompletan dio između dva parka.

Sredstva za prvu potfazu, kako je istakao predsjednik Žurić, obezbijeđena su kroz donaciju firme Adriatic Properties iz Budve, dok će preostali dio finansirati Direkcija. Prva faza radova koštaće oko 900.000 eura.

Druga faza, kako je najavio Žurić, podrazumijeva izgradnju dva poslovna kompleksa u dijelu ispod spomenika, bez njegovog izmještanja.

“Na taj način daćemo trajan pečat najužem gradskom jezgru, a Bijelo Polje će po tome biti prepoznato”, kazao je Žurić, izrazivši uvjerenje da će posao koji izvodi firma Unipred, biti zavšen u predviđenom roku.

Površina prve dvije faze, čija je izradnja najavljena, iznosi oko 4.500 kvadrata. Projektom je obuhvaćena zamjena popločanja kao i atmosferske odvodnje. Popločanje se vrši prirodnim kamenom, različitih dimenzija u kombinaciji svijetlosive i tamnosive boje.

Premijer Duško Marković položio je u Bijelom Polju kamen temeljac za Gradski trg 25. marta, kada je najavljeno da će cjelokupni posao biti završen do kraja avgusta, a vjerovatno i prije toga.

Glavni projekat rekonstrukcije Gradskog trga-centralne pješačke zone Ulica slobode i trotoara na potezu od raskrsnica ulice Slobode sa Ulicom Tomaša Žižića i Živka Žižića uradio je arhitekta Imer Franca, vlasnik renomirane firme Studio IFA iz Bijelog Polja.

Dnevne novine

Portal Analitika