Društvo

UNCG: Neprihvatljiv otkaz novinaru Dana Draženu Živkoviću

Udruženje novinara Crne Gore je zabrinuto povodom otkaza novinara dnevnog lista „Dan“ Dražena Živkovića.
UNCG: Neprihvatljiv otkaz novinaru Dana Draženu Živkoviću
Portal AnalitikaIzvor

"Nominalni povod za otkaz kolegi Živkoviću bio je to što su u njegovom tekstu objavljena imena nasilnika i žrtve porodičnog nasilja, što je svakako prekršaj kodeksa. Međutim drakonska kazna, kojom je Živković posle 14 godina rada odstranjen iz „DAN-a“, nikako ne može biti adekvatna učinjenom prekršaju i osnovano pretpostavljamo da je njegov prekršaj bio samo povod, a da stvarni razlog ne stoji u obrazloženju", saopštilo je udruženje novinara Crne Gore.

Razlog više za čuđenje cjelokupne novinarske porodice u Crnoj Gori leži u postojanju redakcijske subordinacije u kojoj ima nekoliko instanci iznad novinara, koje vrše trijaž tekstova, čitanje, redigovanje, prilagođavanje shodno uređivačkom konceptu i raspoloživom prostoru u novini, dodaje se.

"Tako je Živkovićev tekst prošao „filtere“ urednika rubrike, a potom i Glavnog i odgovornog urednika, koji ga je čak istakao na naslovnoj strani. Iz tog razloga Živkovićeva greška se mora smatrati i greškom nadležnih urednika, što je disciplinska komisija lista „DAN“ neshvatljivo zanemarila kao činjenicu i ustaljenu praksu u novinarstvu. Udruženje novinara je pokušalo da kontaktira i razgovara na ovu temu sa vlasnicima i urednicima dnevnog lista „Dan“ - bezuspješno", piše u saopštenju.

"Svakako da moramo poštovati njihovo pravo i želju da sami određuju svoje saradnike, ali da se novinarima dijele otkazi na ovakav način je apsolutno neprihvatljivo. Danas je u pitanju kolega Živković, ali već sjutra to može biti bilo ko drugi i novinari ne smiju dozvoliti da se njihov, inače srozani zanat, na takav način tretira od vlasnika i urednika medija u kome rade. 

„Hrabrost“ kojom se piše i govori o najvećim kriminalnim, političkim, privrednim... prestupima u državi i svijetu, neznano kuda nestaje kada je u pitanje mobing nad novinarima u sopstvenim redakcijama. To je danas najveći tabu u crnogorskim medijima i UNCG će se zalagati da se ova tema što prije otvori u crnogorskoj javnosti. 

Udruženje novinara Crne Gore, ne želi da vjeruje da je u redakciji „DAN-a“ tako nešto prisutno, ali ovakav epilog slučaja Živković navodi na sumnju. Zato se solidarišemo sa svojim kolegom i članom UNCG-a i pozivamo nadležne u ovom dnevnom listu da još jednom preispitaju neshvatljivu odluku", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika